Narod ga proglasio herojem, vlast bacila u zaplećak

Čovjeka koji je bio ranjen u obje noge i uspio autobus na felgama da izvuče iz pakla sela Кukavica kod Rogatice narod je proglasio herojem a vlast ga bacila u zapećak.

Heroj u ratu, a zaboravljen u miru. Ranko Ikonić, čovjek koji je 27.avgusta 1992. godine, zahvaljujući hrabrosti i umješnosti spasio više od stotinu civila srpske nacionalnosti iz Goražda, kada su autobus prepun nejači napali pripadnici tzv Armije BiH, u selu Кukavicama kod Rogatice, u poslijeratnom periodu se snalazi da preživi.

Trentuno sebe i suprugu izdržava sakupljajući i prodajući otpad i staro željezo.

A ovako je bilo:

Leutar.net Narod ga proglasio herojem, vlast bacila u zaplećak
????????????????????????????????????

„Povlačeći se iz Goražda vozio sam autobus sa više od 130 putnika, staraca, žena i djece. Među njima je bila moja porodica supruga i troje djece. U selu Кukavicama na magistralnom putu naišli smo na zasjedu pripadnika tzv. Armije BiH, prvi sam ranjen ali sam nekako uspio da vozilo sa izbušenim gumama uz kišu metaka i projektila dovezem do Rogatice“, sjeća se Ikonić.

„Da se nisam snašao i autobus stao niko od nas ne bi preživio napad u Кukavicama“, priča Ikonić.

Tako je bilo tada a kako živi junak kad su zamukli topovi rata.

„Nemam nikakva primanja. Zamisli da su mi skinuli invalidninu za 20 odsto. Nisam borac prve kategorije ostao sam u drugoj i sva su mi primanja 56 КM boračkog dodatka“, jada se Ikonić.

Vidjevšii da je zaboravljen Ikonić se, poslije rata bavio prodajom stoke i vune i na kraju je uz zajam kupio kamiončić pa sakuplja i prodaje na otpad staro željezo. U tome mu pomaže supruga Nevenka.

Leutar.net Narod ga proglasio herojem, vlast bacila u zaplećak

Čovjeka koji je bio ranjen u obje noge i uspio autobus na felgama da izvuče iz pakla sela Кukavica kod Rogatice narod je proglasio herojem a vlast ga bacila u zapećak.

Misli da će za to junačko djelo biti nagrađen.

Sad živi u Foči i noćima ne spava sjećajući se autobusa punog jauka djece, žena, staraca i prepunog krvi.

Za zločin u Кukavicama osuđena su četiri pripadnika tzv. Armije BiH iz Rogatice i Goražda.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.