Republika Srpska uvodi doživotnu robiju

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojima su propisane nove kazne, kazna doživotnog zatvora za najteža krivična djela i najteže oblike krivičnih djela.

Osnovne razlike Prijedloga u odnosu na Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika rezultat su opravdanih i prihvaćenih primjedaba i sugestija koje su iznesene na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, tokom javne rasprave, te koje su dostavljene u pisanoj formi Ministarstvu pravde, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

– Povećani su rokovi zastarjelosti krivičnog gonjenja, te rokovi zastarjelosti izvršenja kazne. Takođe, povećane su minimalne kazne zatvora kod krivičnih djela trgovina djecom, zloupotreba povjerenja i terorizma – navodi se u saopštenju.

Zakon je usklađen sa GREKO preporukama za krivična djela korupcije.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o slobodnim zonama Republike Srpske, kojim se uređuju uslovi za osnivanje i rad slobodnih zona, djelatnosti koje se mogu obavljati u slobodnim zonama i uslovi za njihovo obavljanje, prestanak rada slobodnih zona, kao i druga pitanja od značaja za rad slobodnih zona u Republici Srpskoj.

Razlozi za donošenje ovog zakona inicirani su potrebom za unapređenje poslovnog okruženja i povećanje konkurentnosti kao osnove za privlačenje investicija, bolju iskorišćenost industrijskih potencijala, kao i uvođenje novih tehnologija i otvaranje novih radnih mjesta.

Najznačajnije razlike između Nacrta i Prijedloga ovog zakona, koje su rezultat skupštinske rasprave, odnose se na to da su precizirana lica koja mogu biti osnivači slobodne zone, s akcentom da to mogu biti jedno ili više domaćih ili stranih pravnih i fizičkih lica.

Vlada je na sjednici utvrdila i Prijedlog zakona o protivgradnoj zaštiti, kojim se uređuju organizacija ovog sistema, nosilac poslova protivgradne zaštite, te njegova prava, obaveze i odgovornosti, način finansiranja i nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, kao i druga pitanja od značaja za sistem protivgradne zaštite.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi unapređenja sistema protivgradne zaštite, kao i u potrebi inoviranja pojedinih njegovih odredaba radi lakše primjene u praksi, s ciljem obezbjeđivanja jedinstvenog sistema protivgradne zaštite u Republici Srpskoj, ističe se u saopštenju.

(Srna)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.