Tri sata za zvonik Saborne crkve kupili trojica Mostaraca – pravoslavac, katolik i musliman

Saborna crkva Svete Trojice izdigla se nad Mostarom i svojom ljepotom i položajem ponovo dominira u gradu na Neretvi. Građevinski radovi privode se kraju, ostalo je da se postave “kapa zvonika“ i otvori, te uradi sjeverna fasada.

Danas su iz Beograda stigli posebno urađeni satovi koji će do sutra biti postavljeni na zvoniku. Ta vijest obradovaće mostarske Srbe, no još više raduje da su tri sata donirala tri Mostarca različite vjeroispovijesti – pravoslavac, katolik i musliman. Osim što je vjekovima simbol srpskog nacionalnog identiteta u Mostaru, Sabrona crkva tako postaje i simbol pomirenja.

Mostarski paroh Radivoje Кrulj ističe kako su građevinski radovi pri kraju. “Naša je ideja bila da napravimo ta tri sata i da jedan bude rimskim, jedan arapskim, jedan staroslovenskim brojevima. Našli smo i donatore, jednoga katolika, jednog muslimana i jednog pravoslavca. Poruka je da Saborna crkva bude simbol pomirenja, što i jeste- obnovimo hram obnovimo Mostar“, naglasio je Кrulj.

Leutar.net Tri sata za zvonik Saborne crkve kupili trojica Mostaraca – pravoslavac, katolik i musliman

On napominje da su satovi istog oblika i veličine kakvi su bili na zvoniku i prije rušenja Saborne crkve.

Кrulj navodi da u obnovi Saborne crkve ostaju još druga i treća faza, a to su projekat enterijera i partera.

“Sa enterijerom krećemo odmah. Sredstva za te radove nisu obezbjeđena Možemo još uraditi unutrašnje maltere. Imamo obećanje Vlade Republike Srbije i čekamo realizaciju. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je da će Srbija uplatiti 1,5 miliona eura. Do sada je realizovano 500.000 i očekujemo još milion“, kazao je Кrulj.

Svete Trojice u Mostaru, simbol i srce srpskog identiteta Mostara, zapaljena je 15.juna 1992. godine. Dan prije počeo je egzodus Srba iz Mostara kada je ovaj grad napustilo više od 23. 000 Srba, dok je njih 431 stradalo u tim junskim danima.

Saborna crkva prvo je zapaljena, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen. Za rušenje Saborne crkve niko nije odgovarao. Poznata su imena trojice Bošnjaka koji su kao pripadnici Hrvatskih oružanih snaga (HOS) zapalili crkvu.

Srbi koji su ostali u Mostaru svjedoče da je to bio jedan od najtežih dana u njihovim životima i da je bio jasan znak da Srbima u Mostaru više nema mjesta.

Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, te svjedoči viševjekovnom postojanju Srba u ovom gradu.

Većinu sredstava za obnovu obezbjedile su Vlade Republike Srpske i Republike Srbije, ali treba naglasiti i da su priloge za obnovu Saborne crkve davali i mnogi vjernici, kao i mostarski Bošnjaci i Hrvati.

Saborna crkva u Mostaru je izgrađena 1873. godine i bila je jedan od najvećih i najljepših pravoslavnih hramova na Balkanu. Nacionalni je spomenik BiH.

TOP PORTAL

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.