Server „skuvao“ plan za Bajdena: Nema otcjepljenja RS, priznati nezavisnost tzv. Kosova

U Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD danas će biti održano saslušanje na kom će učestvovati stručnjaci za Zapadni Balkan.

Oni će dati preporuke budućnoj administraciji, koju će predvoditi Džo Bajden, o tome kakve stavove zauzeti prema našem regionu, a Dnevni avaz navodi da ima ekskluzivna saznanja o tome šta će tačno biti traženo.

Na sastanak su pozvani stručnjaci za Zapadni Balkan, među kojima su bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt, profesor “Džon Hopkins“ univerziteta Danijel Server i analitičar Januš Bugajski, koji će novoj administraciji dati preporuke za dalje djelovanje na Balkanu.

Kako „Avaz“ ekskluzivno saznaje, Server će u svom obraćanju pozvati buduću administraciju SAD na snažniji angažman kada je riječ o sprečavanju secesije Republike Srspke, unutrašnjim reformama u smislu slabljenja entiteta, te punom priznavanju državnosti Kosova.

U svom govoru će navesti da Dejton danas služi interesima „etničkih pljačkaških barona“, od kojih „jedan naoružava svoju državnicu za otcjepljenje, drugi ga ohrabruje, a treći se žali“.

„SAD bi trebalo da pritisnu Evropljane da sankcionišu one koji zagovaraju nezavisnost Republike Srpske, kao i da ojačaju i premjeste svoje trupe, uz vidljivu podršku SAD, u grad Brčko na sjeveroistoku zemlje kako bi blokirali secesiju“, navodno će reći Server.

Takođe, reći će i da Evropa i SAD žele postdejtonsku BiH koja se može kvalifikovati za članstvo u EU, a to znači izmjene ustava i BiH koja se ne temelji na etničkim podjelama.

Na redu i Kosovo, Angela da kaže…

„Avaz“ saznaje i da će Server navesti da i dalje postoje problemi između Srbije i Kosova, kao i unutar BiH, gdje je Srbija, takođe, faktor.

„Sve što sam predložio, biće lakše ako Srbija pomogne“, reći će Server uz napomenu da Kosovu treba konačno priznati nezavisnost.

„Glavni američki cilj dijaloga je uzajamno priznavanje i razmjena ambasadora. Predsjednik Bajden i kancelarka Angela Merkel trebalo bi eksplicitno da objave ovaj cilj i da pritisnu članice EU koje nisu priznale tzv. Kosovo da izjave da će ga priznati najkasnije dok to učini i Srbija.

„Članstvo u UN-u će zahtijevati od Amerikanaca da uvjere Rusiju i Kinu da ne stavljaju veto“, reći će Server.

Izvor: B92

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.