Potraga za istinom: Zašto je Minja umrla, kad se oporavljala

Porodica Minje Draganić (15), koja je, kako se sumnja preminula od sepse mesec dana nakon što je herojskim podvigom građevinskih radnika izvučena sa terase svog stana u Ulici visokog Stevana na Dorćolu koji je progutao požar, povešće privatnu istragu i angažovati veštake koji bi trebalo da utvrde zašto se devojčici naglo pogoršalo zdravstveno stanje, posle više, navodno, uspešnih plastičnih operacija, a koje je za manje od 24 sata rezultiralo smrću, saznaje portal Nova.rs

Pišu: Milica Čule – Ivan Milićević

Iako je tužilaštvo naložilo obdukciju, porodica će, pre svega uraditi privatno veštačenje.

“Porodica će iskoristiti sve mogućnosti koje budu bile dostupne da se sazna istina. Zašto i kako je došlo do takvog obrta, kako je preminula, ako se uspešno oporavljala?”, rekao nam je sagovornik blizak porodici Draganić.

Uprkos zahtevnim hiruškim intervencijama, koje su radili specijalisti Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Zvečanskoj ulici, Minjino stanje je poslednjih dana bilo stabilno. Kako je i zašto došlo do tragičnog preokreta, ali i zašto je devojčica koja je sve vreme navodno bila pod neprekidnim nadzorom lekara i terapijom, uspela da dobije sepsu i da u teškom stanju bude prebačena na drugu kliniku i data u ruke lekarima koji sa njenim prethodnim lečenjem nisu imali nikakve veze, pitanja su na koja Minjina porodica, ali i celokupna javnost očekuju odgovore.

Kako saznajemo, devojčica je ležala u Zvečanskoj, imala je telefon pored sebe, redovno je razgovarala sa majkom i ništa nije ukazivalo da bi stvari mogle da izmaknu kontroli. Posebno, što je već jednom, protivno svim zakonima prirode i fizike, uspela da preživi onakav požar u stanu, zahvaljujući naravno, najpre, svojim spasiocima – hrabrim fasaderima koji su pre profesionalaca uspeli da je otrgnu od smrti.

Uprkos tome što je Minjina smrt uznemirila čitavu javnost, bolnice u kojima je lečena još uvek se nisu zvanično oglasile.

Leutar.net Potraga za istinom: Zašto je Minja umrla, kad se oporavljala
Minja Draganić spasena iz požara u poslednjem trenutku Foto: Arhiva

Od mometa kada je devojčica preminula otkriven je niz nelogičnosti koje su se dešavale u poslednjih mesec dana “iza zatvorenih vrata”, a koje su totalno suprotne od onih o kojima je javnost bila obaveštena.

“Minja je sa intenzivne nege u Zvečanskoj prebačena u Tiršovu jer je Klinika za opektone gde je prvobitno lečena i više puta operisana pretvorena u kovid bolnicu. Lekar koji ju je primio u Tiršovoj pregledao je dokumentaciju u kojoj je stajalo da je Minja stabilna i da bi trebalo da bude smeštena na poluintenzivnu. Međutim, njeno stanje koje je video pred sobom nije mu izgledalo kao ono koje je opisano u dokumentaciji, zbog čega je odmah naložio da se obave nove analize. Kad su rezultati stigli – uhvatio se za glavu”, kazao je naš sagovornik.

Leutar.net Potraga za istinom: Zašto je Minja umrla, kad se oporavljala

On dodaje da su svi lekari u Tiršovoj odmah bili na nogama jer su iz mesta shvatili da im je Minja u tom trenutku najteži pacijent.

“Konstatovana joj je sepsa i to u završnom stadijumu. Prognoze su odmah bile zastrašujuće jer je bilo sasvim izvesno da Minja neće preživeti tešku infekciju. Umrla je za manje od 24 sata. Konzilijum Tiršove odlučio je da o svemu obavesti policiju, najpre što Minja nije bila njihov pacijent, već je prebačena bukvalno uoči smrti”, kaže naš sagovornik i dodaje:

Leutar.net Potraga za istinom: Zašto je Minja umrla, kad se oporavljala

“Nezahvalno je u ovom trenutku tvrditi da je bilo ko odgovoran za Minjinu smrt, ali ne treba okrenuti i glavi na brojne indicije koje ukazuju da je došlo do nekih propusta koji su se pokazali kobnim. Najpre ta dokumentacija koju su poslali iz Zvčanske, ali i činjenica da Minja do transporta u Tiršovu nije bila životno ugrožena, već naprotiv stabilna”.

Sve ove navode, koje smo naveli i u prethodnom tekstu, impliciraju da je negde došlo do lekarskog propusta.

Juče smo kontaktirali nadležne u Tiršovoj, koju su nam rekli da ćemo se čuti za sat, dva, ali se do danas niko nije javio. Danas smo ponovo pokušali da dobijemo nekoga na broj koji nam je juče dala osoba koja se javila na telefon Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, međutim, na tom broju, tokom jučerašnjeg i današnjeg dana – niko nije podizao slušalicu.

Izvor: Nova.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.