Premijer Višković i ministri iz budžeta kupuju nova odijela, košulje i kravate

U situaciji kada je deficit budžeta Republike Srpske svakim danom sve veći, a entitetska vlast, kako bi se spasila od bankrota, ne izmiruje većinu obaveza, Vlada RS je odlučila da spiska dio novca za nabavku odijela, košulja i kravata, piše Žurnal. 

Služba za zajedničke poslove Vlade RS je 25. novembra raspisala tener za nabavku „službenih odjela, košulja i kravata“, za šta je planirala da utroši 22.000 konvertibilnih maraka, bez PDV-a.

Tako će premijer Radovan Višković i ministri da obnove garderobu iz državne kase, a onda će, u novom ruhu, da sjednu u luksuzna službena vozila, natoče gorivo o državnom trošku, pa na gozbu, opet na račun građana koji pune budžet. Nije poznato kako će sa obnavljanjem garderobe proći ministarske. Sigurno je da neće dobiti kravate, ali, nema sumnje, i one će bljesnuti u novim markiranim komadima garderobe.

Dok veliki dio gradjana Republike Srpske jedva sastavlja kraj s krajem, posebno u vremenu pogođenom pandemijom korona virusa, gospoda iz Vlade RS  odlučila je da 22.000 maraka potroši za službena odjela, košulje i kravate. Najmanje što su mogli je da se odreknu ovakvih privilegija, u situaciji kada Republika Srpska stoji na ivici finansijskog kolapsa. Uostalom, ako im je do novih odjela, košulja i kravata mogli su ih kupiti sami sebi, jer im plate koje primaju to omogućavaju. Plata premijera RS je 4.000 KM, a ministara oko 3.500 maraka. Dovoljno velike da mogu izdvojiti dio vlastitog novca tim prije jer, za razliku od običnog svijeta, žive na račun reprezentacije.

Prema kredibilnim izvorima Žurnala iz Vlade RS, budžetski deficit RS iznosi oko 1,1 milijardu maraka, iako ministarka finansija Zora Vidović tvrdi drugačije. Vidovićeva je prije desetak dana objavila da će “deficit budžeta iznositi 394 miliona KM”, kao i da je smanjen za 18,5 miliona KM u odnosu na deficit koji je bio predviđen prvim rebalansom usvojenim u maju ove godine. Vlast RS ne smije da prizna stvarno stanje finansijske katastrofe i sve nade polažu u kredit od MMF-a, kako bi RS izbjegla bankrot. Očekuju i da Srbija uplati 75 miliona evra do kraja godine da bi, koliko toliko, pokrpali budžetske rupe.

Frapantno je kako je ministarska Vidović objasnila kako Vlada RS štedi.

“Uštedjeli smo smanjenjem otplate obaveza, otplata kamata i troškova, zatim smanjenjem plata za 1,24 miliona KM, te materijalnih troškova, a ukupna ušteda iznosi 13.340.000 KM. Važno je što smo zadržali veće budžetske prihode u odnosu na rashode, te možemo reći da se budžet nalazi u dobroj kondiciji. Posljednji put je 2004. godine bilo da su tekući rashodi veći od prihoda”, rekla je Vidovićeva.

Znači, Vlada štedi tako što ne plaća obaveze i nastale troškove, što nije štednja već izbjegavanje plaćanja obaveza, koje će se morati izmiriti kad-tad i to po mnogo većoj cijeni.

Isto tako, ako smanjite otplatu kamata te kamate rastu, pa je jasno da se ne radi ni o kakvim uštedama, kako to Zora Vidović želi da predstavi, već neizmirenju obaveza zbog nedostatka novca. Da budžet RS nije u „dobroj kondiciji“, kako tvrdi Vidovićeva, potvrđuje i činjenica da je prije više od mjesec dana svim ministarstvima u Vladi RS izdata direktiva da se plaćaju samo najneophodniji troškovi. Riječju, priča o „dobroj kondiciji“ entitetskog budžeta je najobičniji spin, a jedina istina je da su  budžetski računi potpuno prazni.

Upravo zato je nabavka novih odjela, košulja i kravata za premijera i ministre pokazatelj koliko oni nisu spremni da se odreknu vlastitog komoditeta i bar, u tom detalju, pokažu minimum solidarnosti sa pukom, koji je sve siromašniji.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.