Sjeverna Makedonija postaje evropska kanabis supersila

Foto: Shutterstock/Erik Cox Photography

Sjeverna Makedonija je na dobrom putu da postane prva balkanska zemlja koja će dozvoliti rekreativnu upotrebu marihuane.

Vlada Sjeverne Makedonija razmatra da dozvoli rekreativnu upotrebu marihuane u kafićima i na nekoliko javnih mjesta u Skoplju, kao i u turističkim centrima poput Ohrida, rekao je nedavno premijer Zoran Zaev.

Leutar.net Sjeverna Makedonija postaje evropska kanabis supersila
Zoran Zaev Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

“Ideja je da se dozvoli konzumacija marihuane u kafeima, postojećim i novim, i na turističkim mjestima, uključujući Skoplje, pod uslovom da se poštuju standardi kada je riječ o ventilaciji, porijeklu marihuane i tako dalje”, rekao je Zaev i dodao da će se u pravnom regulisanju ovog pitanja vlada ugledati na Amsterdam.

Makedonski premijer istakao je i da je legalizacija marihuane dio paketa ekonomskih mjera koji bi trebalo da bude usvojen kao pomoć ekonomiji, žestoko pogođenoj pandemijom koronavirusa.

Zaev, koji već dvije godine obećava javnu debatu po ovom pitanju, kaže da odluka još uvijek nije konačna i da će, ako većina u zemlji bude protiv, on povući ovaj prijedlog.

Leutar.net Sjeverna Makedonija postaje evropska kanabis supersila
Ilustracija Foto:EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Medicinska marihuana legalna od 2016.

Prodaja medicinske marihuane dozvoljena je u Makedoniji od 2016. godine i prodaje se u apotekama. Od tada je proizvodnja medicinskog kanabisa legalna u zemlji uprkos kritikama nekih nevladinih organizacija da su zakoni napisani tako da sprečavaju ulazak malih proizvođača u tržišnu utakmicu.

Zemlja ipak nije u potpunosti dekriminializovala upotrebu kanabisa i ministar pravosuđa Bojan Maričić je pozvao na širu javnu debatu o ovom pitanju.

“Regulativa u ovoj oblasti može da bude korisna državi kroz regulisanje trgovine marihuanom, smanjenu stopu kriminala, ali i ekonomski, kada je riječ o turističkom i ugostiteljskom sektoru”, rekao je on.

Leutar.net Sjeverna Makedonija postaje evropska kanabis supersila
Foto:EPA-EFE/DARREN ENGLAND

Plantaža kanabisa PHCANN

Početkom prošle nedelje, Makedonija se ponovo našla u žiži javnosti kada je u glavnom gradu otvorena ogromna plantaža kanabisa PHCANN odakle će u svijet svake godine odlaziti oko 15.500 kilograma kanabisa, u vidu ulja ili u “herbalnom obliku” (pupoljci).

Fabrika je finansirana preko poljske Farmakan kompanije i drugo je postrojenje za proizvodnju kanabisa u zemlji, a marihuana koja se tamo uzgaja namijenjena je evropskom tržištu, i svim drugim zainteresovanim, saopšteno je iz PHCANN-a.

Na otvaranju fabrike u okviru koje posluje i laboratorija za testiranje i istraživanje, direktor PHCANN-a Zlatko Keskovski je rekao da očekuje da će Evropa postati najveće tržište za “farmaceutske proizvode od kanabisa” u narednih pet godina.

Don Marihuane o potencijalu Makedonije

Da Sjeverna Makedonija ima “velikog potencijala” u oblasti uzgoja marihuane ocijenio je i Majk Straumetis, multimilioner i preduzetnik u oblasti uzgoja marihuane, koji je prije nekoliko godina objavio fotografiju sa Zaevim, uz komentar “Sjeverna Makedonija ima velikog potencijala”.

Straumetis, poznat kao “Don Marihuane” predvidio je tada da će Makedonija postati “jedna od prvih evropskih kanabis supersila”.

Leutar.net Sjeverna Makedonija postaje evropska kanabis supersila

Majk Straumetis je generalni direktor kompanije Advanced Nutrients. Ova firma sa sjedištem u Kanadi jedna je od najvećih u oblasti uzgoja kanabisa – bavi se proizvodnjom hranljivih sastojaka i suplemenata koje se koriste na farmama. Procjenjuje se da je zaradio milione od kada su zakoni o uzgoju i korišćenju kanabisa u Americi promijenjeni.

Situacija u regionu

Hrvatska je početkom godine predstavila prijedlog zakona o kompletnoj legalizaciji kanabisa u medicinske i rekreativne svrhe i trenutno je u toku javna debata o nacrtu zakona.

Takođe, u maju je albanski premijer Edi Rama saopštio da njegova vlada već godinu dana priprema nacrt zakona kojim će marihuana biti legalizovana i u ovoj zemlji.

(Nova RS)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.