Rade Šerbedžija ponižen u Begradu – skloni se, matori…

Izvještavajući o neprijatnosti koju je glumac Rade Šerbedžija doživio u Beogradu, srbijanski mediji pitaju se “u kakav smo se to narod pretvorili”?

Podstaknuti objavom na popularnoj Facebook stranici “Svi mi kojima je SFRJ jedina domovina”, pozabavili su se društvenim i moralnim vrijednostima za koje zaključuju kako polako, ali sigurno, izumiru.

Događaj koji je na spomenutoj stranici objavio Stefan Simić, naime, opisuje neprijatnu situaciju pri kojoj se grupa mladića u tržnom centru bahato ponijela prema Radu Šerbedžiji, kojeg, očigledno, nisu ni prepoznali:

“Skloni se, šta se kilaviš…”

“Nedavno, u Rajićevoj, tržnom centru, šeta Rade Šerbedžija, sam, sa štapom, nešto kupuje, vozi se onim pokretnim stepenicama, gore, dolje, nešto traži.  Niko mu ne prilazi, a većina ga i ne primjećuje. U jednom trenutku, u žurbi, prolazi grupa momaka koji ni svoje očeve i djedove ne poštuju, a kamoli tuđe, i ljutito, više sebi u bradu, jedan od njih dobaci  “skloni se matori da prođemo, vidiš da žurimo, šta se tu kilaviš…”? A taj matori je Rade Šerbedžija, koji se, kako ga nije sramota, ispriječio pred njima, pošto se pred njihovom opakošću sve mora istog trena skloniti i pokloniti. Vjerovatno ih nije ni čuo, naučen da i ne reaguje na takve stvari”, opisano je u objavi.

“Posmatrao sam ga minutu, dvije…”

“Zastao sam sa strane, i posmatrao ga, minutu, dvije. Toliko veliko poštovanje osjećam prema njemu, da mu samo diskretno klimam glavom, u znak podrške, na što on uzvraća. Hiljadu razloga je da mu čovjek priđe, ne samo filmovi, ne samo pjesme, ne samo život koji je proživio i trag koji je ostavio, beskrajan. Niko mu ne prilazi. Ljudi zagledani u svoje telefone, mladi brzim korakom prolaze, djevojke u nekom svom filmu, ljepotice našeg vremena i ne znaju ko im je u blizini, niti ih zanima..”, dočarao je Simić i nastavio:

“Niko mu nije prišao”

“Tako veliki umjetnik, a i muškarac, koji je obilježio naše prostore pojavom, harizmom, glasom, pričanjem, a i ćutanjem, koji je u sebi objedinio mnoga prostranstva i čija umjetnost traje već pola vijekaa. Ali, njih to ne zanima, dok hvataju još jedan selfi za instagram trudeći se da im, neki tamo, starac ne bude u kadru i pokvari fotografiju, nesvjesne da bi je samo uljepšao, i tek sa njim bi bile umjetničko djelo. Šeta Šerbedžija, nastavlja nešto tražiti, sam, nigdje kamermani, nigdje pratnja, nigdje niko oko njega, a ja posmatram da li će mu neko prići, bar da ga primijeti. Niko, nijedan jedini čovjek…”, dio je poduže objave na ovoj popularnoj stranici.

Leutar.net Rade Šerbedžija ponižen u Begradu - skloni se, matori...

(Dnevno)

2 KOmentara

  1. Genijalni Rade Šerbedzija…
    Nažalost, kulturu smo zamijenili nekulturom,moral nemoralom,brigu nebrigom,ljubaznost neljubaznoscu..
    Pismeni su postali nebitni a nepismeni bitni
    Hvala urednicima Leutar. neta što odabirom tekstova ukazuju na anomalije drustva

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.