Lukašenko: Odlazim!

Aleksandar Lukašenko je izjavio da po novom Ustavu Belorusije, on više neće biti predsednik te države, prenosi RIA pozivajući se na agenciju Belta.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko prvi put je došao na vlast davne 1994. godine. Danas posle višemesečnih burnih protesta stotine hiljada građana, nasilja policije i vojske nad ženama, studentima, čak i penzionerima, svet je konačno dočekao dobru vest – Lukašenko odlazi sa mesta predsednika.

„Ne pravim ustav za sebe. Kada na snagu stupi novi ustav, više neću biti predsednik. Zato, smirite se, podnesite to mirno.”

“Čak i ako znam da to nije ono što ja želim. Zašto? Jer beloruski narod mora kroz to proći. Bolje je sada, bez rata, jer posle može biti još gore, ako se ovi sukobi pogoršaju”, rekao je Lukašenko.

On je takođe izjavio da je predlog opozicije po pitanju ustavnih izmena jednak posledicama raspada Sovjetskog Saveza.

„Demokratija, to znači izbor. Mi smo to već prolazili tokom perioda Gorbačova. Tada smo ih sve birali, i rukovodioce i direktore. I šta smo dobili? I zemlju smo izgubili, Sovjetski Savez se raspao. Sada hoće to isto da nam poture“, rekao je on.

Prema rečima Lukašenka, glavni udarac koji demonstranti žele da nanesu jeste po predsedniku i po vertikali vlasti.

Leutar.net Lukašenko: Odlazim!
Foto: EPA-EFE/STR

Prethodno je Lukašenko rekao da će tema ustavnih izmena biti stavljena na javnu raspravu, nakon čega će biti raspisan referendum.

Lukašenko je ranije izjavio da će nacrt ažuriranog Ustava biti predat na javnu raspravu početkom 2021. godine. Kako je precizirao, treće izdanje se već priprema, pošto mu dva prethodna nisu odgovarala. Prema Lukašenku, novi Osnovni zakon treba da odražava zajedničku viziju budućnosti Belorusije. Naglasio je da će beloruski narod odlučiti kakav će biti novi Ustav.

U međuvremenu u Belorusiji se nastavljaju masovni protesti, koji traju od predsedničkih izbora u avgustu. Prema podacima CIK-a, Lukašenko je pobedio sa 80,1 odsto glasova, ali opozicija se sa ovim podacima ne slaže.

Izvor: Nova.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.