Vojska Srbije dobila prvu ženu pilota jurišnog borbenog aviona „Orao“

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je prvom samostalnom letu na avionu „Orao“ kapetana Ane Perišić, prve žene pilota u istoriji srpske vojske na jurišnom vazduhoplovu.

Istakao je da je ponosan što je jedna dama postala prvi pilot jurišnog borbenog aviona i što u svakom trenutku može da bude jednako uspješna ili uspešnija od bilo kog muškarca u obavljanju ovih poslova.

Na vojnom aerodromu „Morava“ u Lađevcima, na uspješno izvedenom kontrolnom letu, kapetanu Ani Perišić po slijetanju među prvima je čestitao i ministar Stefanović, a zatim i kolege iz 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade.

„Drago mi je što je tako i to jeste prostor za nove mlade generacije mladih žena iz naše zemlje koje mogu da pronađu svoju karijeru i u lovačkoj avijaciji, kao i karijeru u najsloženijim vidovima i jedinicama Vojske Srbije“, istakao je ministar Stefanović dodajući da je zahvalan Ani zbog prilike da danas vidi jednog veoma uspješnog pilota, za koju su starješine i stručnjaci ocijenili je imala veoma uspješan let nakon koga sada može da ide i u samostalne letove.

Ministar Stefanović je takođe naglasio da je danas bio u prilici i da posjeti 98. Vazduhoplovnu brigadu, jedinicu za koju može da se kaže da je Čuvar našeg neba.

„Nije ovo lak posao, to je posao u kome piloti i svi oni ljudi koji opslužuju sistem, da ne zaboravimo i sve tehničare i ljude koji pomažu pilotima u osposobljavanju vazduhoplova i u svakodnevnim aktivnostima, u kome moraju da prođu bezbrojne časove obuke da bi bili sposobni da upravljaju složenim sistemima i da bi mogli da budu ono što jesu – neko ko brani našu zemlju i ko je u svakom trenutku spreman da uzleti i da se bori za Srbiju“, naglasio je ministar Stefanović.

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da vidi helikoptere Mi-35 koja je naša vojska nabavila, kao i avione tipa „Orao“.

„Hoću da zahvalim i generalu Biliću i cijelom sastavu jedinice ne jednom zaista srdačnom dočeku, jednom iscrpnom referisanju o svim problemima i izazovima, ali i na onim uspešnim stvarima koje su urađene u prethodnom periodu zbog čega ova jedinica i jeste to što jeste“, poručio je ministar Stefanović.

Kapetan Ana Perišić pripadnik je 241. Lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. Vazduhoplovne brigade, uspješno završava preobuku sa vazduhoplova „Supergaleb G4“ na vazduhoplov „Orao“. Govoreći o utiscima nakon prvog samostalnog leta, istakla je da ih je teško opisati riječima, a na pitanje kako se osjeća kao prva žena pilot koja je to ostvarila odgovara da je riječ o zadatku za koji se trudi da ispuni nabolje što može.

„Let je protekao sigurno i bezbedno i ja sam zadovoljna kako sam uspela to da izvedem. Izazov sam po sebi je da letim sama na tom vazduhoplovu posle kontrolnog leta“, istakla je kapetan Ana Perišić koja pripada prvoj generaciji žena pilota koja se školovala na Vojnoj akademiji za taj poziv.

Tokom obilaska pripadnika 98. vazduhoplovne brigade na vojnom aerodromu „Morava“ kod Kraljeva, kome je prisustvovao i zamjenik komandanta RViPVO brigadni general Željko Bilić, zamenik komandanta te jedinice pukovnik Aleksandar Milićević referisao je o namjeni i zadacima jedinice, a ministar Stefanović obišao je i nedavno nabavljene vazduhoplove koji su u sastavu te jedinice i razgovarao sa pilotima i tehničkim sastavom 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile.

Izvor: Tanjug

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.