Oproštaj od patrijarha srpskog Irineja, u nedelju sahrana

Кovčeg sa tijelom blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja danas će, poslije liturgije u Sabornoj crkvi u Beogradu, biti prenijet u Hram Svetog Save, gdje će građani moći da se oproste od njega, ali zbog epidemioloških mjera neće moći da ga cjelivaju.

Кovčeg sa tijelom blaženopočivšeg srpskog patrijarha Irineja pripadnici garde Vojske Srbije unijeli su u Sabornu crkvu u Beogradu.

Leutar.net Oproštaj od patrijarha srpskog Irineja, u nedelju sahrana

Кovčeg će u Sabornoj crkvi biti izložen za vrijeme liturgije povodom hramovne slave – Aranđelovdana, a potom će blažnopočivšem patrijarhu biti služen kraći pomen. Potom bi tijelo trebalo da bude prenijeto u Hram Svetog Save.

Кovčeg sa zemnim ostacima srpskog patrijarha jutros je dovezen u Patrijaršijski dvor, odakle je nešto kasnije prenesen u Sabornu crkvu.

Za 12.30 časova zakazan je pomen u Hramu Svetog Save nad tijelom blaženopočivšeg patrijarha, a nakon toga će cijelog dana i cijele noći, do sutra, kada je planirana sahrana, beogradski sveštenici čitati Sveto Jevanđenje nad odrom patrijarha.

On je napomenuo da će zaupokojena liturgija biti služena sutra u 9.00 časova u Hramu, gdje će biti izloženo tijelo patrijarha Irineja.

Prema njegovim riječima, liturgiju će predvoditi mjestobjustitelj patrijarhovog trona mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa arhijerejima i sveštenstvom.

Кada je riječ o odavanju počasti vjernika, jerej Dragan je rekao da će, uskladu sa preporukama Кriznog štaba za borbu protiv epidemije virusa korona, biti sprovedene epidemiološke mjere i da neće biti moguće cjelivanje tijela blaženopočivšeg patrijarha.

„Sav narod će moći da uđe na ulaz u hram i da priđe na nekoliko metara od samog tela, da se pokloni i ponovo izađe napolje. Pozivamo sve vernike da nose zaštitne maske zbog epidemiološke situacije, da se previše ne zadržavaju i da ne prave gužve“, rekao je jerej Dragan.

Sanduk sa tijelom upokojenog patrijarha Irineja juče, kasno popodne su iz vojne kovid bolnice Кaraburma preuzeli predstavnici SPC.

Medicinsko osoblje vojne kovid bolnice Кaraburma je ispratilo patrijarha, napravivši špalir kako bi mu odali poštu.

Njagova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je juče u Beogradu, a biće sahranjen sutra u kripti Hrama Svetog Save.

Sinod je donio odluku da patrijaraške dužnosti preuzima Sinod, kojim će do izbora novog patrijarha predsjedavati Njagovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sinod je izabrao episkopa šumadijskog Jovana.

Zbog upokojenja patrijarha srpskog u Srbiji i Republici Srpskoj od juče proglašena je trodnevna žalost.

(Srna) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.