Saznajemo: Vučić govori na sahrani patrijarha

Program sahrane patrijarha Irineja otpočeće sutra od 8:30 časova, a kako eksluzivno saznaje Nova.rs, na sahrani poglavara SPC govoriće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Doček zemnih ostataka patrijarha Irineja održaće se sutra pred dvorom Patrijaršije od 8:30 sati, nakon čega će biti uneti u Patrijaršijski dvor. Pripadnici Vojske Republike Srbije će uneti kovčeg u Dvor, a potom preneti u Sabornu crkvu.

U 8:35 planiran je mali pomen u dvorani Patrijaršijskog dvora, a Sveta litrugija biće služena od 09:00. Liturgiju će služiti novoizabrani mjestobjustitelj Srpske pravoslavne crkve (čovek koji upravlja crkvom do izbora novog patrijaha) mitropolit dabrobosanski Hrizostom Jević, kao i episkop šumadijski Jovan, kruševački David. Pored njih, liturgiju će služiti i arhijerejski namesnici.11:30 časova planirano je prenošenje kovčega sa zemnim ostacima patrijarha Irineja iz Saborne crkve u Hram Svetog Save. Kako saznajemo, pripadnici Vojske Srbije će napraviti špalir ispred hrama, a isto će unutra učiniti i sveštenici.

U 12:30 biće održan mali pomen u Hramu Svetog Save.

U nastavku će će beogradski sveštenici nad odrom čitati Sveto Jevanđelje sve do zaupokojene litrugije. Kovčeg će biti prikriven mandijom, malim omoforom i mitrom.

Na dan sahrane planirano je da liturgija otpočene u 09:00 sati, a predvodiće je mitropolit Hrizostom. Planirano je da besedu drži episkop bački Irinej, a u 11:00 sati je planiran početak opela. Nakon opela, govore će održati protojerej-stavrofor Petar Lukić, mitropolit Hrizostom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Pogledajte program sahrane patrijarha Irineja.

Leutar.net Saznajemo: Vučić govori na sahrani patrijarha

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.