Na krštenju dobio ime Miroslav, studirao u Atini

Patrijarh srpski Irinej Gavrilović rođen je u selu Vidova kod Čačka 1930. godine. Na krštenju je dobio ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao je i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.  

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Prije stupanja na dužnost profesora, oktobra mjeseca 1959. godine, u manastiru Rakovica, od strane Patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.  

U oktobru 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je bio profesor u Prizrenskoj bogosloviji, upućen je na postdiplomske studije u Atinu.   

Godine 1969. postavljen je za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se vraća u Prizren, gdje je postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije. Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa patrijarha, sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije, 1975. godine izabran je za episkopa niškog.  

Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Informativna služba SPC

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.