INTERVJU SA NENADOM ABRAMOVIĆEM NAČELNIKOM OPŠTINE BERKOVIĆI

Na upravo završenim lokalnim izborima u BiH, pobjedu za načelnika opštine Berkovići, treću po redu, ostvario je Nenad Abramović. To je bio razlog da posjetimo Berkoviće i razgovaramo sa njim.

Gospodine Abramoviću, četitke na izbornim rezultatima Vas i Vaše stranke u Berkovićima. Ovo je Vaš treći mandat, time ste postali načelnik sa najviše mandata u Hercegovini, a istovremeno i dalјe najmlađi…

Hvala ne čestitkama! Srpska demokratska stranka je navikla samo na pobjede u Berkovićima. Poslije gubitka Gacka, postali smo jedina lokalna zajednica u Hercegovini koja od obnove višestranačkog sistema uvijek bira Srpsku demokratsku stranku. Dakle, mi smo bastion u pravom smislu te riječi i jedna velika složna porodica. Kada sam ja lično u pitanju, u pravu ste. Izabran sam po treći put, a trenutno mi je 36 godina. Od svih aktuelnih načelnika Hercegovine jedini sam koji započinje treći mandat, u isto vrijeme i najmlađi i veteran na toj poziciji…


Dobro upućeni u dešavanja u Berkovićima tvrde da se očekivao Vaš pad na ovim izborima i da su se tokom predizborne kamanje dešavale čudne stvari. Možete li nam reći o čemu se tačno radi?

U nekim neformalnim centrima moći je bio dobro isplaniran pad Srpske demokratske stranke u Berkovićima. Predstavnici krupnog kapitala u Berkovićima, stečenog na sumnjiv način, su se u zadnjih par godina toliko osilili da su zamislili da Načelnik opštine i kompletna lokalna vlast mora biti podređena njihovoj volјi. Oni su bili skoncentrisani u okviru liste DNS-a, na kojoj moram reći, ima i časnih pojedinaca i sigurno je polovina kandidata sa liste bila primorana da se nađe na istoj.

SNSD je u tome vidio jedinu šansu za pobjedu. Napravlјen je neformalan dogovor ta dva politička subjekta koji se u finišu kampanje razotkrio. To jeste u početku uplašilo naše članstvo i izgledalo je da se javno mnjenje lomi ka pobjedi kandidata opozicije. Mi smo zbili naše redove i odlučili da narodu objasnimo, da je suština borbe na ovim lokalnim izborima, to da li će neformalni centri moći, koji su poklopili gotovo sve osim lokalnih organa vlasti, dobiti priliku da na jedan bahat i brutalan način umarširaju u institucije sistema lokalne vlasti i izaberu vlast po svojoj volјi. Narod Berkovića je to jako dobro shvatio i opet izvršio izbor na pravi način. Ostvarili smo brilјantnu pobjedu. Poslije svega, ja lično osjećam veliku gorčinu zbog načina na koji su naši politički oponenti vodili kampanju. Zabilјžene su brojne prijetnje, ucjene, kupovina glasova…

Narod Berkovića je podjelјeniji nego ikada. Ovo Berkovići nikada prije nisu doživjeli. Ja lično sam se trudio da u toku kampanje oko ovoga ne izvještavamo širu javnost. Želio sam da ovo riješimo mi unutar Berkovića i evo tek nakon izbora, po prvi put o tome javno govorim.

Poslije svega toga, kako dalјe?

Lično ću dati sve od sebe da budem načelnik svih građana kao i prethodnih osam godina. Naš slogan i jeste bio „Berkovići po mjeri svih nas“. Narod Berkovića treba pomiriti. Ovo treba da bude jedna ružna epizoda u našim životima. Očekujem da na čelo SNSD-a dođu lјudi sa kojima se može javno komunicirati i postići minimalna saglasnost oko najvažnijih pitanja za Berkoviće. To bi doprinijelo smanjenju tenzija među građanima. Što se tiče neformalnih centara moći, mislim da im je upućena jasna poruka kroz rezultate izbora. Moje mišlјenje je da njih treba javno i na svakom koraku ignorisati… Nјihov uticaj u društvu je već sada jako nizak. Treba ga potpuno odstraniti.

Zapažen je poseban angažman visokih funkcionera SNSD-a i njihovo prisustvo tokom kamanje u Berkovićima. Npr. Luka Petrović je boravio nekoliko puta u Berkovićima.

Sve ovo, visoke funkcionere SNSD-a navelo je na pomisao da u Berkovićima po prvi put imaju šansu za pobjedu. Lokalni SNSD nikada nije imao takvu podršku centrale stranke kao ovaj put. Međutim, zabilјežili su rezultat možda i lošiji nego prošli put… Da, Luka Petrović je boravio nekoliko puta u Berkovićima. Ali, mislim da je to potpuno legitimno. Bio je tu po službenoj dužnosti. I kod nas su više puta u posjeti bili visoki funkcioneri SDS-a i sam predsjednik Šarović da nam pruže podršku. Nema tu ništa sporno.


Kako stoje stvari sa skupštinskom većinom? Na koje političke subjekte pored SDS –a računate?

Preliminarni rezultati izbora daju slјedeći raspored mandata u lokalnom parlamentu: SDS 5, SNSD 3, DNS 2, PDP 1, Pokret Volimo Srpsku 1 i SPRS 1. Moguće je da će glasovi putem pošte donijete neke promjene. Kada je u pitanju skupštinska većina, odnosno koaliciona saradnja sa drugim partijama, izvjesno je da saradnje SDS-a i SNSD-a ne može biti zbog ideoloških razlika između nas. Sa DNS-om nam takođe ne pada na pamet bilo kakva saradnja. Svim drugim strankama ćemo ponuditi saradnju i očekujemo da će buduća skupštinska većina brojati barem sedam, a najvjerovatnije i osam ruku. Zvanične koalicione sporazume očekujemo odmah nakon proglašenja konačnih rezultata.


Koji su Vaši prioriteti u naredne četiri godine?

Prvo, želimo da nastavimo da infrastrukturno obogaćujemo Berkoviće. U narednom peridu ćemo dovršiti izgradnju lokalnih asfaltnih puteva prvog reda. Nastavlјamo sa izgradnjom gradskih saobraćajnica u Novom naselјu Viduša i uređenjem platoa oko sabornog hrama. Realizovaćemo projekte rekonstrukcije Doma zdravlјa i sportske dvorane. Izgradnja kapele je takođe projekat koji treba realizovati. To su ukratko samo neki od infrastrukturnih projekata koje ćemo realizovati u narednom mandatu.

Drugo, želimo da napravimo iskorake u privrednom životu opštine. Čvrsto vjerujem da će se u narednom mandatu započeti aktivnosti na ekploataciji i preradi arhitektonsko-građevinskog kamena na dvije lokacije gdje su već vršeni istražni radovi. Takođe, očekuju nas ozbilјni razgovori sa investitorima o mogućnostima izgradnje solarne elektrane i vjetroelektrane. Isto tako, daćemo sve od sebe da kompanija Rodolјuba Draškovića u Berkovićima izgradi fabriku vode bez obzira što rezultati lokalnih izbora u Hercegovini nisu donijeli privredni i društveno-politički ambijent koji on priželјkuje. U Berkovićima će, sasvim sigurno imati taj ambijent.

Treće, posebnu pažnju ćemo posvetiti polјoprivredi. Najmanje, desetinu našeg budžeta ćemo godišnje izdvajati za ove namjene. Realizovati ćemo projekte izgradnje sistema za navodnjavanje. Već naredne godine nas očekuje nastavak realizacije projekta Nјemačke organizacije HELP, čime ćemo značajno pomoći naše polјoprivrednike.

Da li ćete se poslije četiri godine kandidovati i po četvrti put?

Iskren da budem, razmišlјao sam da se ne kandidujem ni treći put. Razlog leži u činjenici što sam ja čovjek koji drži do osnovnih demokratskih principa. Jedan od osnovnih demokratskih principa jeste ograničenje izbornih funkcija na dva mandata, mada naši pozitivno-pravni propisi to ne predviđaju u pogledu načelničke funkcije. Kada su se isplele okolnosti koje sam objasnio na početku inervjua i kada su me moji prijatelјi iz SDS-a predložili za kandidata po treći put, nisam imao pravo na dilemu. Rekao sam im u izbornoj noći, poslije proglašenja pobjede, da je ovo moja najteža politička bitka do sada i da sam zajedno sa njima doživio vrhunac moje lokalne političke karijere. Prema tome, već sada mogu reći da poslije četiri godine neću ići u novu kandidaturu. Želim samo još da kažem, da ću za Srpsku demokratsku stranku i Berkoviće uvijek biti na raspolaganju.

G. A. / Hercegovac.net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.