Da li znate šta znači rozo obasjan zid Starog grada?

Možda ste primijetili da je južna strana Starog grada u Trebinju obasjana rozom svjetlošću? Ko god je to učinio, mi se ispred našeg portala i građana Trebinja koji su nam pisali, zahvaljujemo na lijepom gestu.

Danas je Svjetski dan prijevremeno rođene djece.

Cilj obilježavanja ovog dana je usmjeravanje pažnje javnosti na globalni problem prijevremenog rođenja, što je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama. Prijevremeno rođena djeca su djeca rođena prije 37. sedmice trudnoće, najčešće vrlo mala i nedovoljno razvijena, sa porođajnom tjelesnom težinom manjom od 2.500 grama, čak i sa 550 grama, rođena u 25. sedmice trudnoće. Životni ciklus jedne prijevremeno rođene bebe započinje rizikom i borbom za život, a uz njih ovo sve prolaze i njihove porodice.

Leutar.net Da li znate šta znači rozo obasjan zid Starog grada?

Prvi je put obilježen 17. novembra 2009. godine kao rezultat saradnje fondacije March of Dimes (SAD), Evropske fondacije za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) koja predstavlja roditelje 20 evropskih zemalja, fondacije Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne fondacije za prijevremeno rođenu djecu (National Premmie Foundation – NPF, Australija).

Leutar:Net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.