„PROTIVNO SVIM ZAKONIMA“ Reakcija Farmaceutske komore RS na podjelu lijekova u predizbornoj kampanji

Povodom informacija da u izbornoj kampanji u Banjaluci, u svrhu promocije kandidata, stranački aktivisti građanima dijele kutije lijekova, reagovala je Farmaceutska komora Republike Srpske.

Naglašavaju da se pomenuti lijek izdaje isključivo na recept i da je njegova drugačija distribucija protivna svim postojećim zakonima koji se tiču lijekova u RS i BiH.

– Lijek sa slike, po hemijskom sastavu diklofenak – kalijum, može da izazove sljedeća neželjena dejstva: bol u želucu, otežano varenje, gorušici, povraćanje, krvarenje iz želuca ili crijeva, alergijske reakcije po koži i mnoga druga – kao što je nevadeo na uputstvu za pacijenta odobrenom od strane proizvođača.

Upravo zbog toga, neophodno je da ovaj i ostale lijekove koji se izdaju na recept propisuje doktor medicine i izdaje magistar farmacije u apoteci, na osnovu sagledavanja kliničkog stanja svakog pojedinačnog pacijenta, a ne da se uzimaju po sopstvenom nahođenju bez konsultacije sa zdravstvenim radnicima – piše u saopštenju Komore koga potpisuju predsjednica Jadranka Bjelaković i predsjednik Izvršnog odbora Želimir Janjić.

Podsjećamo, u javnosti su se pojavile fotografije kutija lijeka „Rapten – K“ na kome se nalazi zalijepljena promotivna fotografija kandidata SNSD za odbornika u Skupštini grada Banjaluka Dragoslava Topića. Navodno su takva pakovanja lijeka dijeljena građanima.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.