Tači se predao Euleksu

Priština — Predsjednik privremenih institucija u Prištini, Hašim Tači sam je otišao u sjedište Euleksa nakon podnošenja ostavke. Tači je privatnim automobilom stigao u sjedište Euleksa. Potom je automobil otišao sa Bećimom Čolakuom koji je bio šef Tačijevog kabineta.

Specijalni sud u Hagu je potvrdio optužnicu protiv Hašima Tačija.

„Da bih zaštitio integritet Kosova, poštujući partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, danas podnosim ostavku na mjesto predsjednika. Osjećam se veoma ponosno na ovu odgovornost koju sam nosio. U ovim novim okolnostima pozivam političke snage da budu oprezne da ne produbljuju institucionalnu krizu“, naveo je Tači.

Podsjećanja radi, optužnicu protiv Tačija, Veseljia i devet pripadnika OVK Specijalizovano tužilaštvo je podnijelo Specijalizovanim vijećima Kosova 24. aprila, a rok od šest mjeseci za njenu potvrdu istekao je 24. oktobra.

Odluku o potvrđivanju optužnice trebalo je da donese sudija za prethodni postupak, tako da je ili potvrdi ili vrati tužilaštvu na dopunu ili da je odbaci.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom iz aprila terete za niz ratnih zločina na Kosovu, među kojima je i skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.

Specijalni sud u Hagu je potvrdio optužnicu protiv Kadrija Veseljija.

„Juče popodne me je iz Tužilaštva specijalizovanih vijeća obavijestilo da je predpretresni sudija potvrdio optužnicu protiv mene. Ovom izjavom želim da obavijestim građane Kosova da sam preduzeo neophodne mjere za dobrovoljno putovanje u Hag kako bih odgovorio na ove navode. Ovog puta neću dalje komentarisati“, naveo je Kadri Veselji.

Kadri Veselji, koji je bio šef tajne informativne službe bivše takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, najavio je da će se predati Sudu u Hagu.

Oglasio se i njegov sin

Sin Hašima Tačija poručio je danas da je njegov otac pobijedio u borbi za slobodu i da će sada voditi bitku za pravdu, prenosi Reporteri.

Endrit Tači je tako reagovao nakon što je Specijalni sud podigao optužnicu protiv njegovog oca.

„Moj otac je pobijedio u borbi za slobodu. I mi smo slobodni. Takođe je vodio bitku za republiku. I postali smo država i ostaćemo. Sada će voditi bitku za pravdu, jer su otac, njegovi drugovi čitav rat bili pravedni. Mnogo ćeš mi nedostajati, ali svaki dan ću slaviti sa osmijehom i visoko uzdignute glave pobjede sa mojom mamom, našom porodicom, prijateljima. Nestrpljivo ću čekati, iako ćes se uskoro vratiti kući“, napisao je Tačijev sin u objavi na Instagram nalogu.

Leutar.net Tači se predao Euleksu

Oglasio se sekretar OVK

Sekretar Organizacije veterana tzv. OVK Faton Kljinaku izjavio je danas da su u dosijeima koji su im predati imali optužnicu protiv Kadrija Veslija, kao i da se u dosijeima koji su, kako kaže, poslati iz Srbije, nalazi cjelokupna rukovodeća struktura OVK.

On je ocijenio da su postupci Specijalnog suda nezakoniti, jer mu je istekao mandat, prenosi prištinski Ekonomija online.

„Smatramo da je ovom sudu istekao mandat 3. avgusta i bilo kakva radnja koju on preduzima je nezakonita i neustavna. U dosijeima koje smo imali bilo je predoptužnice za većinu komandnih struktura OVK“, rekao je Kljinaku.

U srijedu su pripadnici Euleksa upali u kuću Krasnićija koji je nakon 10 sati pretresa uhapšen, a optužnicu je potvrdio i Redžep Selimi, koji je rekao da će danas otputovati u Hag.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.