Češka pretekla Španjolsku i Italiju prema BDP-u po glavi stanovnika

PRAG – Češka ima veći bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika od dvije najveće ekonomije zapadne Europe, Italije i Španjolske.

U posljednjih godinu dana ta je brojka dosegla 38.120 međunarodnih dolara po osobi, izračunato na osnovu pariteta kupovne moći, prema analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izvještava Praško jutro.

No, mora se uzeti u obzir činjenica da su uzeti podaci za 2020. godinu, tokom koje su, u uvjetima koronakrize, među evropskim ekonomijama najviše pogođene Španjolska i Italija. Međutim, stručnjaci MMF-a vjeruju da Češka može zadržati vodstvo nad obje zemlje i nakon završetka krize.

I ne samo to, očekujese da će se rast zemlje u tom pogledu nastaviti u narednih nekoliko godina, sve dok ne postane 25. na listi zemalja sa najvećim BDP-om po glavi stanovnika na svijetu. Tako će, prema stručnjacima, Češka do 2025. godine nadmašiti Novi Zeland i Japan po ovom pokazatelju.

– U Italiji, prema MMF-u, ovogodišnji BDP po stanovniku iznosi 37.905 dolara, a u Španjolskoj – 36.086 dolara, rekao je Lukasz Kovanda, glavni ekonomista češke banke Trinity Bank.Prema njegovim riječima, zemlja je uspjela prestići obje zemlje u proljeće ove godine u prvom valu koronavirusa.

– Njihov ekonomski pad, uključujući BDP po stanovniku, teži je od pada ostalih razvijenih ekonomija, poput Češke ili Slovačke, dodao je Kovanda.

Izvor: SEEbiz / indikator.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.