DODIK SPREMA VELIKU IZBORNU PREVARU?; NEŠIĆ PISAO CIK-u: “Upozoravamo Vas da možemo doći u situaciju…”

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić zatražio je danas od Centralne izborne komisije (CIК) da se odredi spram pokušaja određenih OIK i GIK da na biračkim mjestima dozvole prisustvo samo odabranih akreditovanih posmatrača političkih stranaka, čime se otvara prostor da izbore odlučuju brojači a ne birači.

”DNS-u ne treba nijedan ukraden glas, ali nećemo ni dozvoliti da naši glasovi budu pokradeni. Pod izgovorom COVID-a, pojedine OIК i GIК daju instrukcije biračkim odborima da na dan izbora, zbog ograničenog prostora na biračkim mjestima, sami odluče da na biračkim mjestima dozvole prisustvo najviše dva akreditovana posmatrača i odrede koja su to dva posmatrača, što je u suprotnosti sa Izbornim zakonom BiH!”, kaže Nešić.

On naglašava da se na ovaj način ugrožava legitimitet izbora, a i legalitet, s obzirom na opštepoznati princip fiktivne registracije političkih subjekata i kandidata upravo radi dobijanja mjesta u biračkim odborima zbog čega se često dešava situacija da jedna politička partija u potpunosti kontroliše cijeli birački odbor.

”Ukoliko se namjere pojedinih OIK i GIK realizuju, upozoravamo Vas da možemo doći u situaciju da se na velikom broju biračkih mjesta dese zloupotrebe bez mogućnosti da se one spriječe prisustvom akreditovanih posmatrača, čime se u pitanje dovodi izborna volja građana, a izbori svode na partijske brojače glasova”, naveo je Nešić u dopisu CIК-u.

On je od CIК-a zatražio da ovo pitanje krajnje ozbiljno razmotri i da daju pisano tumačenje ko i pod kojim uslovima može spriječiti prisustvo posmatrača na biračkim mjestima!?

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić istakao je da DNS i on lično podržavaju sve epidemiološke mjere, te da je zaštita ljudskih života i zdravlja najvažnija, ali da ne smije biti zloupotreba teške epidemiološke situacije radi kršenja Izbornog zakona i izbornih krađa.

(SB)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.