Brojne prevare i zloupotrebe pred lokalne izbore

I pred ove izbore zabilježene su brojne nepravilnosti i prevare kada je u pitanju rad lokalne izborne administracije i izborna kampanja. U periodu od 7. septembra do 25 oktobra, Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“, zabilježila je na stotine kršenja izbornog zakona i zloupotrebe javnih funkcija. Posebno upozoravaju na kupovinu članova biračkih odbora.

Do izbora su još 2 sedmice, a već je zabilježeno čak 880 izbornih nepravilnosti i prevara. U crnim izbornim brojkama i ove godine je najviše preuranjene kampanje, zloupotreba javnih resursa i pritisaka na birače.  

Zabilježena su čak 242 slučaja preuranjene kampanje, 117 slučajeva gdje su državni službenici učestvovali u kampanjama za svoje stranke,, a javni resursi su se za stranačke svrhe zloupotrebljavali 101 put. Zabilježeno je 59 slučajeva zloupotrebe ličnih podataka, 50 slučajeva pristrasnih medijskih izvještavanja, pritisci na birače  u cilju kupovine glasova zabilježeni su 43 puta. Izazivanje etničke, vjerske i druge netrpeljivosti zabilježeno je u 32 slučaja.

U koaliciji „Pod lupom“ posebno ističu, da u ovoj kako i u prethodnim izbornim godinama cvjeta trgovina mjestima u biračkim odborima, preko prijave fantomskih političkih subjekata. Zabilježeno je 50 ovakvih zloupotreba iako izborni zakon kaže da politički subjekti mogu da imaju samo jednog predstavnika u sastavu jednog biračkog odbora.

Korupcija u biračkim odborima je rak-rana izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, smatraju politikolozi. To je javna tajna o kojoj se priča ponavlja u gotovo svakom izbornom procesu, ali na pričama sve i ostaje.

Koliko je trgovina biračkim odborima poprimila drastične razmjere, kažu u koaliciji Pod lupom, pokazuju i primjeri iz Zvornika gdje SNSD u čak 15 biračkih odbora ima sve ili većinu članova odbora, a posebni apsurdi su zabilježeni u Lukavcu i Konjicu gdje su aktivisti SDA imenovani u biračke odbore ispred SNSD-a.

BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.