Ispunjena poslednja mitropolitova želja: Pokrila ga zemlja sa Kosova, Morače i Jasenovca

KRIPTA u kojoj su sahranjeni zemlji ostaci mitropolita Amfilohija posuta je zemljom iz Jasenovca, sa Kosova i Metohije i Crne Gore.

Time je ispunjena jedna od mitropolitovih želja. Da počiva u podgoričkom hramu koji je duhovni centar Mitropolije, a koji je sagrađen u njegovo vreme i da, kovčeg i kripta budu posuti zemljom sa tri dela „srpske zemlje“.

Zemlja iz Jasenovca sa Kosova i Me tohije i Crne Gore, su tri mesta koja svedoče o stradanju srpskog naroda ali i njegovom uzdizanju i pobedi.

Da se ispuni ova mitropolitova želja pobrinuo se njegov sabrat i najbolji prijatelj vladika Anatasije (Jevtić). Upravo njih dvojica „Đedo i Tasa“ bili su nerazdvojni tokom ratnih godina, ali i neumorni borci za Kosovo i Metohiju.

Podgorički hram čija je gradnja počela pre rata nastavljena je zahvaljujući mitropolitu Amfilohiju.

Saborni hram Hristovog Vaskrsenja započet je 1993.godine i njegova gradnja i ikonopisanje trajali su 20 godina.

Hramom dominiraju dva pirga – kule visine po 26,7 metara, u čijim potkrovljima je smješteno 17 zvona. Najgabaritnije je teško 11 tona i najveće je zvono na Balkanu.U podnožju pirgova nalaze se paraklisi (male crkve), posvećene Svetom Simeonu Mirotočivom (u njemu se nalazi krstionica ) i Svetom Jovanu Vladimiru.

Blic.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.