BEČIĆ: ČUVAJ CRNU GORU BAŠ ONAKO KAKO SI SE ZNAO SUPROTSTAVITI KAD SU JE POKUŠAVALI OMALOVAŽITI

Vaša svetosti,
Vaša Visokopreosveštenstva,
Vaša preosveštenstva,
preuzvišeni nadbiskupe,
čestiti efendijo,
gospodine predsjedniče Republike Srbije,
gospodine članu Predsjedništva BiH,
gospodo poslanici,
gospodo ministri,
vaše ekselencije,
čestita porodico Radović,
narode Crne Gore,

Opraštamo se danas od visokoreosvećenog blaženopočivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog, Amfilohija, mog prijatelja, ali i jednog od najvećih duhovnika i teologa ovog vremena.

Kao eruditu i poliglotu upoznali su ga brojni diplomatski predstavnici i, cijeneći njegov doprinos duhovnom preporodu svoje pastve, mogli su, kao i svi mi, čuti njegove riječi da „Bog ne gleda ko je ko i da su svi zemaljski narodi Božiji narodi“, te danas Mitropoliji crnogorsko-primorskoj stižu telegrami saučešća, od SAD-a do najviših zvaničnika EU kao što je komesar Varhelji, na čemu im je Crna Gora zahvalna.

Vjerujem da danas, kao predsjednik Skupštine Crne Gore, u ovom Hramu, pred ovim svetim odrom, na ovoj svetoj crnogorskoj zemlji, stojim ovdje u ime svih vas, koji ste nas birali i predlagali, ne samo da vas predstavljamo i u ime vas odlučujemo, nego da se i u ime vas zahvalimo i od ljudi oprostimo. Ovaj put nešto drugačije, jer je on neko sa kojim se morate oprostiti, a sa kojim se nije moguće rastati.

Baš tako se i ja danas opraštam od tebe Vladiko, vjerujući da se nikad nećemo rastati.

Nadam se da ćeš biti posljednji vladika koji je morao braniti crkvu od dijela svog naroda. A, branio si je i odbranio tako da si svakom unaprijed oprostio. I da tako nijesi postupio nema tog Crnogorca koji ti ne bi zamjerio, a nije, jer si svetinju u sebi nosio. Znao si to, jer si i sam kao morački sin oštar u izražaju, a blag u postupanju.

Tako braniti, a ništa ne uzeti, toliko uraditi, a sve podariti, toliko sagraditi, a sve poklonoti, mogu samo veliki i besmrtni.

Da je tvoja etika, utemeljena ne samo na jevanđeljskim načelima, nego i na misli o neophodnosti pravednih zakona, simbolično govori i činjenica da si u reprezentativnom naučnom radu na jednom naučnom skupu, svog prethodnika Petra I, kao mirotvorca i zakonodavca, najdubljom mišlju doveo u vezu sa starozavjetnim prorokom i zakonodavcem Mojsijem.

Posebno je impresivno sa kolikom dubinom uočavaš i apostrofiraš činjenicu da je Zakonik opšti crnogorski i brdski, imao onoliko članova koliko je godina na zemlji poživio Hristos, kojem je sa cetinjske mitropolitske katedre pored tebe služio i Mitropolit Petar I. I jedan i drugi, osim duhovne brige, brinete i nad pitanjem kakvim zakonima osigurati bratsku slogu i spokoj u društvu. Utoliko je i dug našoj istoriji i imperativ našeg vremena pravedan zakonski poredak, koji će proizvoditi bratsku slogu i pomirenje, a ne svađu i mržnju.

Ovo potvrđuje i jučerašnji telegram saučešća beogradskog muftije Mustafe Jusufspahića koji kaza “Kada su hiligani palaili našu džamiju i kada je falilo pametnih i mudrih glava, tada je poštovani i hrabri Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, stao ispred razuzdane mase braneći dobro od zla u svima nama.”

Alal vjera, čestiti muftijo.

Alal vjera, čestita porodico Radović.

Vječan ti mir i spokoj Mitropolite crnogorsko-primorski. Počivaj u našoj Podgorici, u Crnoj Gori – najljepšoj zemlji na svijetu, počivaj na ovom svetom mjestu koje je jedno od najvećih dostignuća tvog predanog rada.

Čuvaj nam i blagosiljaj nam Crnu Goru, našu majku i našu otadžbinu. Čuvaj je baš onako kako si se znao suprostaviti kad su je pokušavali omalovažiti.

Živjelo pomirenje. Živjela Crna Gora.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.