U narednim mjesecima 193 aerodroma u riziku od nesolventnosti

Udruženje evropskih aerodroma upozorava da su u narednim mjesecima 193 aerodroma u riziku od nesolventnosti ako se putnički promet ne počne oporavljati od šoka od korona virusa.

Ova zvazdušna čvorišta omogućavaju 277.000 radnih mjesta i čine 12,4 milijarde eura evropskog BDP-a, navodi se u izjavi ove organizacije.

Iako su aerodromi koji se suočavaju s nesolventnošću uglavnom manja regionalna čvorišta, njihovo zatvaranje može imati veliki efekat na ekonomije i dovesti do „kolapsa značajnog dijela“ evropskog sistema vazdušnog transporta, prema podacima Međunarodnog aerodromskog vijeća (ACI) koje prenosi Russia Today.

Ni veći aerodromi nisu imuni na uticaje pandemije koronavirusa, koja je samo u septembru smanjila putnički promet za 73 posto. Evropski aerodromi opslužili su prošlog mjeseca 172,5 miliona putnika manje, čime se ukupan obim izgubljenih putnika u ovoj godini povećao na 1,29 milijardi.

Top 20 evropskih aerodroma povećalo je tokom krize svoj dug za 16 milijardi eura duga tokom krize a prema procjeni ACI-ja, to iznosi skoro 60 posto njihovih prihoda ostvarenih u uobičajenim okolnostima tokom godine.

„Podaci objavljeni danas, daju dramatično sumornu sliku. Osam mjeseci nakon izbijanja krize, svi evropski aerodromi iscrpljuju gotovinu kako bi ostali otvoreni, a prihodi su daleko od toga da mogu pokriti troškove psolovanja, a kamoli kapitalnih troškova “, rekao je Olivier Jankovec, generalni direktor ACI Evrope.

ACI je pozvao vlade da pruže veću podršku pogođenom sektoru i rekao da ponovno uvođenje karantina radije nego testiranja ne donosi ništa dobro te samo “približava evropske aerodrome rubu svakim danom koji prolazi”.

Izvori: Agencije

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.