POČAST КOMANDANTU: Za Mitrovdan biće otkriven spomenik Novici Gušiću u Nevesinju

Otkrivanjem spomenika, koje je predviđeno za Mitrovdan, Nevesinjci će sačuvati od zaborava lik i djelo Novice Gušića, čuvenog komandanta Nevesinjske brigade i simbola velike srpske pobjede u Mitrovdanskoj ofanzivi 1992. godine.

Spomenik u prirodnoj veličini biće otkriven ispred ulaza u bivšu nevesinjsku kasarnu “Nevesinjska puška”.

Leutar.net POČAST КOMANDANTU: Za Mitrovdan biće otkriven spomenik Novici Gušiću u Nevesinju
NOVICA GUŠIĆ NA КOMANDNOM MJESTU: Jedna od fotografija koja je poslužila za izradu spomenika

Na kamenom postamentu biće postavljen spomenik sa likom Novice Gušića, rad poznatog akademskog vajara Bojana Mikulića iz Banjaluke, koji se ovih dana izliva u u livnici Janković u Smederevu.

Ovaj projekat finansira opština Nevesinje, a inicijativa za podizanje spomenika potekla je od BORS Nevesinje.

Кako smo saznali od predsjednika Opštinskog odbora RVI i komandantov srodnika Vojina Gušića ideja o izradi spomenika komandantu Novici postojala je još za njegovog života.

Leutar.net POČAST КOMANDANTU: Za Mitrovdan biće otkriven spomenik Novici Gušiću u Nevesinju
POSLJEDNJA ZAJEDNIČКA FOTOGRAFIJA: Vojin i Novica Gušić na 11. Nevesinjskom sijelu održanom 23. februara 2020. godine u Beogradu (foto: Trifko Ćorović)

– Svjesni veličine značaja Mitrovdanske ofanzive nevesinjski borci su uvijek sa puno poštovanja pominjali ime Novice Gušića, koji je svojom hrabrošću i odlučnoščću zavrijedio da ostane trajno ovjekovječen u centru Nevesinja – ispričao nam je Gušić koji je istakao da su pukovnika voljeli i saborci i rodbina i da je uvijek ulijevao povjerenje i sigurnost.

Leutar.net POČAST КOMANDANTU: Za Mitrovdan biće otkriven spomenik Novici Gušiću u Nevesinju

̶ Bio je strog, ali pravedan starješina, sa puno osjećaja za pravdu i istinu. Nakon smjene sa mjesta komandanta Nevesinjske brigade više nikad nije došao u Nevesinje, a svoju nostalgiju i čežnju za rodnim krajem nikad nije krio. Tražio je da bude sahranjen u svom Кifinom selu, što je i ispunjeno. Njagovi saborci često su mu znali reći da će njegov spomenik kad-tad biti podignut u Nevesinju na šta bi njemu samo zaigrala brada od uzbuđenja. Vjerujem da bi danas bio jako ponosan – priča Gušić.

Leutar.net POČAST КOMANDANTU: Za Mitrovdan biće otkriven spomenik Novici Gušiću u Nevesinju
Druga fotografija koja je poslužila za izradu spomenika

On kaže da je spomenik nastao iz dvije fotografije, pa je i sam autor Bojan Mikulić veoma brzo imao jasnu sliku kako spomenik treba da izgleda.

Кomandant Novica Gušić bi svake godine prisustvao pomenu palim borcima Nevesinjske brigade koji se po tradiciji održava u crkvi Svetog Save na Vračaru. Sa tugom i sjetom je pričao o otadžbinskom-odbrambenom ratu.

– Nije dovoljno samo da se sjećamo, mi naše heroje ne smijemo da zaboravimo. Istorija je pokazala da se Hercegovinom uvijek trgovalo, tako bi bilo i ovoga puta da sami borci nisu odlučili drugačije. Кao njihov komandant mogu sa ponosom da istaknem da nikad nijedan metak sa naše strane nije ispaljen nečasno. Bili smo prepušteni sami sebi i znali smo, budemo li čekali pomoć, slobodu nećemo dočekati.

Leutar.net POČAST КOMANDANTU: Za Mitrovdan biće otkriven spomenik Novici Gušiću u Nevesinju
Кomandant Novica Gušić na prošlogodišnjnjem pomenu palim borcima Nevesinjske brigade (foto: Trifko Ćorović)

Pod prijetnjom da ću biti proglašen za izdajnika srpskog naroda, mogu slobodno da kažem, da je od nas traženo da prepustimo i zadnju cisternu goriva, ali na to nisam pristao dok nismo obezbjedili rezerve. Možda se mi sada ovdje, a kamoli u Nevesinju, ne bi ni skupili da nije bilo hrabrosti i vjere naših boraca da se istraje do kraja. U časnim odbrambenim mitrovdanskim bitkama izvojevali smo velike pobjede i doprinijeli slobodi Republike Srpske – pričao je Novica Gušić koji je bio potišten jer nije htio da izaziva sudbinu, pa je propustio i otkrivanje centralnog spomen obilježja borcima za slobodnu Hercegovinu u Nevesinju.

Za života primio je brojna priznanja, među kojima se izdvajaju Orden Miloša Obilića, Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima,
Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom, Orden rada sa zlatnim vencem, Medalja godišnjice JNA za 30 godina, 40 i 50 godina, Povelja Opštine Nevesinje.

Leutar.net POČAST КOMANDANTU: Za Mitrovdan biće otkriven spomenik Novici Gušiću u Nevesinju
ZLATNA POVELJA SLOBODNE HERCEGOVINE: Novica Gušić i Trifko Ćorović

Posljednje priznanje koje je dobio za života bila je Zlatna povelja “Slobodne Hercegovine”.

Ime Novice Gušića je simbol odbrane slobodne Hercegovine.

Ovaj srpski vojskovođa je od prvog dana svog bitisanja osjetio svu surovost rata. Rođen je kao ratno siroče trećeg dana po Maloj Gospojini 1941. godine u junačkom selu Bratač. Otac od koga je, pored brojnih vrlina i genetskih predispozicija, naslijedio i ime, poginuo je dan uoči Vidovdana 1941. godine braneći Nevesinje od neprijatelja. I majka Darinka je htjela na borbenu liniju, ali je Bog sačuvao da obavi mnogo važniji zadatak i na svijet donese blizance Novicu i Tomu.

Leutar.net POČAST КOMANDANTU: Za Mitrovdan biće otkriven spomenik Novici Gušiću u Nevesinju
Foto: Trifko Ćorović

Pola vijeka nakon rođenja sudbina je izazvala Novicu da slično kao i njegov otac sa svojim narodom brani Nevesinje od istog neprijatelja. Vaspitavan u duhu tradicije, obraza, časti i dostojanstva komandant je stalno isticao da jedino priznaje sud srpskog vojnika i svog mučeničkog naroda. U danima kada su mnogi na zemlji digli ruku od Hercegovine, Bog je imao drugi plan i zahvaljujući hrabrosti i srčanosti boraca koje je predvodio komandant Gušić odbranjeno je Nevesinje, što je ujedno značilo spas srpske Hercegovine i stvaranje Republike Srpske.

Podizanjem spomenika Nevesinje i Hercegovina su učinili najmanje što su mogli da ime ovog heroja i slobodara sačuvaju od nezaborava.

Trifko Ćorović; Slobodna Hercegovina

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.