NEGATIVAN UTICAJ Onlajn nastava nije se pokazala kao dobra praksa među MLAĐIM ŠKOLARCIMA

Iskustvo onlajn obrazovanja u BiH zavisi od mnogo faktora, ali posebno od starosti djeteta. Mlađa djeca ne mogu samostalno da pristupe mrežnim platformama, što zahtijeva značajan roditeljski angažman.

Ovo se, između ostalog, navodi u izvještaju Unicefa pod nazivom “Procjena posljedica kovid-19 na društvo u BiH”, a u segmentu obrazovanja tokom pandemije novog virusa korona.

Onlajn nastava u osnovnim i srednjim školama ponovo je aktuelna u BiH zbog pogoršane epidemiloške situacije.

– Generalno, stariji uzrast ima tendenciju da se bolje nosi, dok su iskustva uglavnom negativna za mlađi uzrast i njihove roditelje. Ispitanici su u intervjuima navodili svoje iskustvo da su djeca osnovnoškolskog uzrasta imala veće probleme kod praćenja onlajn nastave i da je to stvorilo dodatni pritisak na roditelje – navodi se u izvještaju.

Najveći problemi kod internet nastave s kojima su se suočavali mlađi uzrasti i oni koji se o njima brinu su pristup mrežnim platformama i svakodnevni nadzor. Nemogućnost samostalnog korištenja onlajn platforme podrazumijeva da staratelji moraju stalno pomagati djetetu da se snađe na onlajn platformi za vrijeme nastave.

– Onlajn nastava za mlađi uzrast zahtijeva aktivno učešće roditelja i mnogi istovremeno moraju raditi od kuće, što stvara ogroman pritisak na roditelja. Ovo je poseban problem za žene, a iznad svega za samohrane roditelje – konstatuje se u izvještaju koji je sačinjen na osnovu istraživanja i anketiranja građana.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.