Provjerili smo anketu koja je objavljena na hercegovačkim portalima

Rezlultati istraživanja javnog mnjenja koji su provedeni u Trebinju od 7.10.2020. do 14.10.2020. objavljeni na više portala u Hercegovini i Republici Srpskoj, izazvali su reakciju javnosti. Dobili smo više poruka i mejlova u kojim stanovnici naše regije izražavaju sumnju u vjerodostojnost istih, te od nas zahtijevaju da kontaktiramo agenciju (Naziv agencije nismo objavili jer ne reklamiramo pravna lica bez prethodnog dogovora – možete ga naći na stranici koja je objavila anketu), što smo i uradili.

Dana 16.10.2020. poslali smo prvi dopis agenciji (AGENCIJA), koji prenosimo u cjelini:

2020-10-19 11:49

Poštovani,

Proteklih dana u medijima se pojavila informacija u kojoj stoji da je
(AGENCIJA) vršio istraživanje javnog mnjenja u Trebinju (Republika Srpska) i u istim je to objavljeno.

Zbog velikog broja pitanja koja smo dobili na adresu našeg portala, u kojim se izražava sumnja u vjerodostojnost objavljenih podataka, kao i sumnja da ste vi sproveli pomenutu anketu, postavljamo vam pitanje da li stojite iza podataka objavljenih na portalu Herceg TV –
https://www.herceg.tv/index.php/politika-rs/29757/ispitivanje-javnog-mnjenja-lokalni-izbori-2020-godine

S poštovanjem, Nezavisni Portal Leutar:Net

Budući da nismo dobili nikav odgovor, kontaktirali smo ih telefonskim pozivom, gdje su nas zamolili da isti mail još jednom pošaljemo jer je, možda, obrisan kao SPAM. To smo odmah uradili, ponovo poslali isti mail, ali opet nismo dobili odgovor.

Sledećeg dana uslijedio je naš ponovni telefonski poziv. Zaposleni u agenciji (AGENCIJA) nam je dao broj telefona direktora i uputio nas da razgovor obavimo sa njim.

Javio nam se direktor (DIREKTOR AGENCIJE) i nakon što smo mu objasnili kojim povodom ga kontaktiramo, dobili smo sledeće odgovore:

„Agencija (AGENCIJA) pod svojim brendom Adria sprovodi ankete u regionu. Radili smo istraživanja u Crnoj Gori, Makedoniji, u Republici Srpskoj, odnosno BiH. Radili smo ne samo ove godine, već i svih proteklih i s vremena na vreme učestvujemo u takvim projektima. Često postavljeno pitanje je ko je naručilac, kao i ovde u Srbiji. Dakle, (AGENCIJA) gleda da se pozicionira u regionu. Ispitivanje javnog mnjenja, kao ovo, služi kao neka vrsta promocije, tako da ne postoji neki zvanični naručilac koji bi morao to da plati i potvrdi. Mi ovakve ankete uradimo s vremena na vreme kada znamo da je aktuelna neka situacija, kao što su ovi izbori. Mi smo za to, nekako, specijalizovani, mada radimo i istraživanje tržišta. Dakle, jesmo radili anketu i nakon toga rezultate pustimo medijima, pa ko hoće da ih objavi…“

Na našu opasku da mi ne tražimo naručioca, već želimo dobiti njihov zvanični odgovor da li stoje iza podataka objavljenih na portalu Herceg TV, te da im je zbog nepovjerenja javnosti u odnosu na pomenutu anketu , to, možda, loš marketinški potez, dobili smo sledeći odgovor:

„Ova anketa je jedan vid reklame naše firme. Mi stojimo iza naših rezultata i istraživanja, ali ne stojimo iza komentara i onoga ko je šta objavio na nekom portalu. Ja, iskreno, nisam ni čitao ko je kako objavio, neko može da tendenciozno… „

Zatim smo direktora agencije zamolili da, u cilju objektivnog informisanja javnosti, i nama proslijedi rezultate istraživanja javnog mnjenja u Trebinju, te da u pisanom formatu potvrdi da agencija (AGENCIJA), odnosno (AGENCIJA)Adria, stoji iza tih rezultata koje nam dostavi. Direktor agencije (AGENCIJA) Je to i obećao.

Međutim, sutradan nismo dobili nikakav odgovor, a direktor agencije se nije javljao na naše telefonske pozive. Zatim smo poslali još jedan mail čiji sadržaj prenosimo u cjelosti:

Veza: Anketa provedena u Trebinju od strane (AGENCIJA) u periodu 7.10.2020 do 14.10.2020. – ISPITIVANJE JAVNOG MNJENJA LOKALNI IZBORI 2020.GODINE ( https://www.herceg.tv/index.php/politika-rs/29757/ispitivanje-javnog-mnjenja-lokalni-izbori-2020-godine )
Za: g-din (DIREKTOR AGENCIJE); director (AGENCIJA)

Poštovani,

Nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora koji smo obavili sa Vama, očekivali smo da ćemo dobiti povratni mail sa odgovorima na pitanja postavljena u prethodnom. Budući da još uvijek nismo dobili odgovore, a mail sa pitanjima smo poslali 16.10.2020. (i naknadno, na zahtjev vašeg zaposlenog 19.10.2010.), očekujemo da ćete to učiniti u toku današnjeg dana.

Budući da je anketa, kako ste naveli, vršena po principu “Način prikupljanja podataka: lično intervjuisanje/ FACE2FACE”, molimo vas da nam precizno odgovorite na naredna pitanja u vezi ankete koju ste proveli u Trebinju u periodu od 7.10.2020. do 14.10.2020.:

– Na pitanje “Kojoj političkoj opciji biste dali svoj glas? (Građani Trebinja)”, da li ste naveli sve političke faktore (partije,stranke, liste) prilikom anketiranja učesnika? Ako jeste, po kojem kriterijumu ste vršili izbor političkih faktora (stranki, partija, listi) koje će biti uvrštene u anketu?

– Na pitanje “Kojem političaru najviše vjerujete?”, da li ste naveli sve političare koji su aktuelni na političkoj sceni Republike Srpske, odnosno Grada Trebinja, budući da je anketa vezana za predstojeće lokalne izbore, i kao takveih predstavili anketiranim? Ako jeste, po kojem kriterijumu ste vršili izbor imena političara koja će biti uvrštena u anketu?

– Da li stojite iza podataka koji su objavljeni na lokalnim hercegovačkim portalima?

Mi imamo obavezu prema svojim pratiocima i čitaocima da objavimo tekst u toku sutrašnjeg dana (22.10.2020.) i proslijedimo ga ostalim zainteresovanim medijima u BiH i RS, te Vas najljubaznije molimo da odgovore na postavljena pitanja dostavite na našu mail adresu u toku današnjeg dana.

S poštovanjem, NP Leutar:Net

Nedugo zatim, dobili smo i prvi zvaničan odgovor koji, takođe, prenosimo u cjelini:

2020-10-21 12:39

Poštovani,

Prilikom telefonskog razgovora sa direktorom agencije (AGENCIJA) pružene su vam sve informacije.
Mi kao Agencija smo prosledili javnosti rezultate ispitivanja javnog mnjenja, i smatramo da nemamo potrebe za daljim objašnjenjima.

Srdačan pozdrav!

Ovako štur odgovor nismo očekivali i navedenoj agenciji smo se obratili posljednjim mejlom:

2020-10-21 13:14

Poštovani,

Hvala na brzom odgovoru. Ipak, zamolili bismo vas da, u cilju informisanja javnosti, i nama proslijedite rezultate ispitivanja javnog mnjenja koje se odnose na Grad Trebinje, te kao takve ih svi smatramo vašim zvaničnim rezultatima  (uz njih i odgovore na pitanja postavljena na prethodna dva mejla).

Smatramo da nije korektno sa vaše strane što nam niste odgovorili na konkretna pitanja, jer su ona veoma bitna za objektivno shvatanje ankete koja je objavljena u nekim medijima. Metod provođenja ankete je razumljiv i objašnjen na portalu koji ju je objavio, ali izbor subjekata primijenjenih u njoj nam nije jasan i zbog toga smo vam postavili navedena pitanja.

U razgovoru sa direktorom dobili smo informacije za koje nismo postavljali pitanja, a to su da je anketa provedena bez konkretnog naručioca, a za marketinške potrebe agencije (AGENCIJA), odnosno (AGENCIJA) Adria.

Dakle, ono što nas interesuje jeste da li stojite iza rezultata objavljenih na pomenutom portalu, da li su to isti rezultati koji ste im proslijedili i, postavljajući vam novo pitanje, da li smatrate da objavljivanje jedne nezvanične, marketinške ankete (kako je naveo vaš direktor – i danas smo pokušali telefonskim pozivom stupiti u kontakt sa njim dva puta, ali se nije javljao), u političke svrhe, kao takva može biti nekorektna i izazvati neželjen efekat manipulisanja javnošću?

Smatramo da bi, ipak, bilo najkorektnije da jasno odgovorite na pitanja postavljenja u prethodnom mejlu i da o tome obavijestimo javnost i time otklonimo svaku sumnju iste.

S poštovanjem, NP Leutar:Net

Poslije ovog mejla, do ovog trenutka, nismo dobili nikakav odgovor iz agencije (AGENCIJA). Mi smo pokušali dobiti odgovore na pitanja koja interesuju javnost, ali ih nismo uspjeli dobiti.

Ne želeći da na bilo koji način utičemo na javno mnjenje u Hercegovini, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, ovaj članak smo objavili isključivo na zahtjev naših pratilaca.

Leutar:Net;

(Naziv agencije nismo objavili jer ne reklamiramo pravna lica bez prethodnog dogovora – možete ga naći na stranici koja je objavila anketu);

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.