Sve više umrlih, a sve manje rođene djece Srpskoj

Prema podacima Agencije za statistiku Republike Srpske prošla je godina bila rekordno niska kada je u pitanju broj živorođene djece.

Tako je prema zvaničnim podacima u Republici Srpskoj broj rođene djece bio 9 274, što je ubjedljivo najmanji broj rođene djece unazad pet godina.

2015. godine je rođeno 9357, 2016.godine 9452, 2017. godine 9339 djece, dok je najviše rođene djece zabilježeno 2018. godine, 9568.

Leutar.net Sve više umrlih, a sve manje rođene djece Srpskoj
Rođeni

Trend je još zabrinjavajući ako se uzme u obzir broj umrlih stanovnika. Nažalost, 2019. godina je bila rekordna po broju umrlih za period od 2015.-2019.

Tako je prošle godine zabilježeno 15081 umrli, što je za 318 umrlih stanovnika više u odnosu na 2018.godinu.  

Leutar.net Sve više umrlih, a sve manje rođene djece Srpskoj

Ovaj trend se nastavio i u 2020. godini, jer je prema podacima za posljednjih šest mjeseci tekuće godine rođeno 3971 dijete, za razliku od prvih šest mjeseci prošle godine kada je rođeno 4230 djece.

Demografi i stističari već duži period upozoravaju da će vijesti o depopulaciji biti sve češće. Istovremeno dodaju da je trenutna demografska slika još i dobra, šta nas čeka u narednih par godina kada počne uzimati danak i sada već masovni odlazak mlađeg stanovništva. Sve projekcije o manjem broju studenata i đaka nisu uzele u obzir masovni egzodus sa ovih prostora, koji se događa posljenjih par godina, tako da sveukupno gledajući, situacija je sve alarmantnija.

Negativni trend broja novorođene djece zabilježen je i kada se posmatra cjelokupno stanovništvo Bosne i Hercegovine. Samo u prvih šest mjeseci 2020. godine, u Bosni i Hercegovini rođeno je 1.019 djece manje u odnosu na isti period prošle godine. Posmatrano na trogodišnjem nivou broj novorođenih u Federaciji BiH je pao za 10 posto, a u Republici Srpskoj za 5 posto, dok ta brojka na nivou Bosne i Hercegovine iznosi 8%.

(Buka) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.