Misteriozni „Robin Hud“ hakeri ukradeni novac doniraju u humanitarne svrhe

Misteriozna grupa hakera poput Robina Huda donira u humanitarne svrhe.

Ovo je prvi ovakav slučaj u cajber kriminalu koji je prilično začudio eksperte. Hakeri su iznudili milione dolara od kompanija, ali tvrde da žele svijet učiniti boljim mjestom za život. U postu na „tamnom webu“, hakeri su objavili priznanice za donacije vrijednosti 10.000 dolara u Bitkoinima namijenjene za dvije humanitarne organizacije.

Jedna od tih organizacija je Children International, koja ipak neće zadržati novac.

U postu objavljenom na blogu 13. oktobra hakeri su potvrdili da su napdali profitabilne kompanije te da su tražili otkupninu. Na taj način onemogućavaju kontrolu IT sistema sve dok kompanije ne isplate traženu sumu novca.

„Mislimo da je pošteno da dio novca koji kompanije izdvoje ide u humanitarne svrhe. Bez obzira na to da li smatrate da radimo loše stvari, mi smo zadovoljni što smo pomogli da nekome promijenimo život. Danas smo poslali prve donacije“, naveli su hakeri te objavili priznanicu donacije.

Organizacija Children International pomaže djeci, porodicama i zajednicama u Indiji, na Filipinima, u Kolumbiji, Ekvadoru, Zambiji, Dominikanskoj Republici, Gvatemali, Hondurasu, Meksiku i u SAD-u.

Međutim, za BBC je organizacija saopštila da neće zadržati donaciju ukoliko ona ima veze s hakerima.

Organizacija The Water Project, koja se bori da poboljša pristup vodi u Africi, nije se oglasila o donaciji koju je dobila, javlja BBC.

Izvor: Klix

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.