Premijerka Srbije šokirala javnost izjavom o odlivu mozgova: ‘To može biti i dobro‘

To je dobro dok god vi uspijete kao zemlja da taj odliv mozgova pređe u cirkulaciju mozgova, rekla je Ana Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče u Berlinu nakon sastanka sa direktorom Ureda Američke razvojne agencije (DFC) John Jovanovićem o projektima u kojima bi Srbija i DFC mogli ostvariti saradnju kako odliv mozgova može biti i pozitivna stvar.

– Nama nije problem, i nije problem nijednoj zemlji, kada pričamo o odlivu mozgova je sam za odliv mozgova. To može biti i dobro za jednu zemlju. Dok god vi uspijete kao zemlja da taj odliv mozgova pređe u cirkulaciju mozgova, rekla je juče premijerka.

Prema pisanju portala Nova.rs. dobro je poznata činjenica da Srbija prednjači u odlivu mozgova – termin koji se koristi za napuštanje obrazovanih i stručnih kadrova iz zemlje: troškovi odlaska mladih koštaju državu i do 1,2 milijarde evra godišnje, pokazalo je istraživanje “Troškovi emigracije mladih iz Srbije”, koje je proveo Institut za razvoj i inovacije (IRI), uz podršku Westminster zaklade za demokratiju, objavljeno prošle godine.

Termin cirkulacija mozgova koji premijerka spominje do sada nije korišten u široj javnosti. Nije do kraja jasno kako se konkretno definiše, prenosi Nova.rs.

Izjava premijerke Brnabić, mandatarka Vlade u budućem sazivu, izazvala je lavinu kritika i podsmijeha na društvenim mrežama.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.