KUSTURICA ISPAO IZ IGRE: Dodik najavio da će upravljanje „Andrićgradom“ biti povjereno Vladi RS-a

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će kompletno upravljanje „Andrićgradom“ biti povjereno Vladi Republike Srpske i Opštini Višegrad da bi ovaj kompleks podigli na viši nivo održivosti, koji ima trajanje.

Dodik, koji je danas posjetio Višegrad, rekao je da je toku rješavanje statusa „Andrićgrada“.

On je dodao da su dogovorili i da institucije Republike Srpske podrže rekonstrukciju Rehabilitacionog centra „Vilina vlas“ sa oko tri miliona KM.

„To ćemo raditi u narednom periodu i rekonstrukcija će početi veoma brzo. Mislimo da je sinergija između lokalne i republičke vlasti najbolje za svaku lokalnu zajednicu“, naveo je Dodik.

On je istakao da u Višegradu zajedno rade sa lokalnom vlašću na osmišljavanju projekata koji su u interesu građana.

Podsjećamo, sredinom jula ove godine mediji su pisali kako Vada Republike Srpske ne zna tačno koliko je do sada uložila u „Andrićgrad“ i koliko to vrijedi, zbog čega je pokrenula proces procjene ulaganja. To će, vjeruju u vlasti, rezultirati time da Republika Srpska, umjesto Emira Kusturice, postane većinski vlasnik kompleksa na Drini u Višegradu.

Kusturica, odnosno njegovo preduzeće „Lotika“ Mokra Gora je većinski vlasnik „Andrićgrada“ u Višegradu, u kojem, s druge strane, podjednak udio imaju Vlada Republike Srpske i Opština Višegrad.

Vlada skoro deset godina ulaže milione maraka u „Andrićgrad“, često mimo iznosa odobrenih budžetom i propisa, kao i bez provođenja procedure izbora najboljih projekata, što su bile zamjerke i Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a.  Prema dostupnim podacima i prema navodima u revizorskim izvještajima, RS je u „Andrićgrad“ uložila više od 10 miliona maraka, ali tačan podatak Vlada nikada nije saopćila. 

Istovremeno ne postoje podaci koliko je u taj projekt uložila firma Emira Kusturice, koja se vodi kao većinski vlasnik „Andrićgrada“.

Vlast je iznenada odlučila da se razračuna s Kusturicom, što pokazuje i povlačenje novca iz budžetske rezerve kako bi se platila procjena ulaganja i ostale procedure u knjiženju ulaganja i promjeni strukture vlasništva nad „Andrićgradom“.

Prije devet godina potpisan je Ugovor o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću „Andrićgrad“ između Vlade Republike Srpske, Opštine Višegrad i preduzeća „Lotika“.

Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od toga je Vlada uplatila 2.450 KM, Opština Višegrad 2.450 KM i „Lotika“ 5.100 KM, čime je postala većinski vlasnik.  Odmah po osnivanju, iz budžeta RS-a u „Andrićgrad“ je uloženo 1,5 miliona KM, a Vlada je u junu te godine konstatovala da će putem resornih ministarstava, javnih preduzeća i jedinica lokalne samouprave obezbijediti ukupna sredstava u iznosu od 4,4 miliona KM, koliko je neophodno za realizaciju prve faze projekta „Andrićgrad“. 

Idućih godina odobravani su pojedinačno manji iznosi, a kada je u 2017. godini „Andrićgradu“ dat grant od više od milion maraka, rečeno je da je to u sklopu druge faze realizacije projekta. Početkom ove godine, isplaćeno je dodatnih 2,5 miliona KM iz budžeta.

Izvor: SB

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.