Upoznajte Malalu Jusufzai, dobitnicu Nobelove nagrade za mir

Dvije godine i jedan dan nakon što su je Talibani pogodili metkom u glavu, sedamnaestogodišnja aktivistkinja Malala Jusufzai postala je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade u istoriji ove manifestacije!

Riječ je o djevojčici čija je životna priča u isto vrijeme zastrašujuća i nevjerovatna, jer je uspjela da se izbori za svoje mjesto pod suncem u zemlji koja ženama ne prašta uspeh!

Malalu Jusufzai, sedamnaestogodišnju aktivistkinju iz Pakistana, svijet je upoznao kao djevojčicu koja je, nakon što su je Talibani izbacili iz škole i zabranili joj da se školuje, počela da se bori za pravo na školovanje svih žena u ovoj islamskoj zemlji. Njena priča počela je 2009. godine, kada je kao jedanaestogodišnja devojčica pod pseudonimom napisala blog za britanski BBC, u kojem je govorila o životu u Pakistanu pod okupacijom Talibana, njihovim pokušajima da kontrolišu ovu oblast, kao i o zabranama koje važe za sve žene u ovoj zemlji.

Leutar.net Upoznajte Malalu Jusufzai, dobitnicu Nobelove nagrade za mir

Iste godine, novinar magazina “The New York Times”, Adam B. Elik, snimio je dokumentarac o njenom životu u Pakistanu, nakon čega je dala brojne intervjue, ali i bila nominovana za Internacionalnu dječiju nagradu za mir. Međutim, njena hrabrost zamalo ju je koštala života.

Naime, Malala je 9. oktobra 2012. godine na putu do škole upucana u glavu i vrat, nakon čega je dugo bila u kritičnom stanju. Kako se njeno stanje vremenom nije popravljalo, iz Pakistana je prevezena u Englesku na rehabilitaciju, koju su pratile brojne prijetnje upućene njoj i njenom ocu, što je Malalu učinilo najtraženijom, ali i najpoznatijom tinejdžerkom na svijetu.

Leutar.net Upoznajte Malalu Jusufzai, dobitnicu Nobelove nagrade za mir

Međutim, uprkos tome što je zamalo izgubila život, Malala je svojom životnom pričom uspjela da podstakne čelnike Ujedinjenih Nacija da pokrenu kampanju sa sloganom “Ja sam Malala”, koja imala za cilj da doprinese tome da do kraja 2015. godine sva djeca na svijetu imaju pravo na obrazovanje.

Leutar.net Upoznajte Malalu Jusufzai, dobitnicu Nobelove nagrade za mir

Malala je nakon oporavka, i uprkos brojnim prijetnjama, nastavila sa svojim aktivizmom, te je napisala knjigu “Ja sam Malala”, koja je rasprodata u rekordnom roku, a ujedno je dobila priliku da pred svim svjetskim državnicima drži govore i time skrene pažnju na probleme žena širom svijeta. Nobelova nagrada za mir koja joj je sasvim zasluženo dodijeljena, pokazala da je čak i iz najtežih životnih situacija moguće izaći kao pobjednik.

Leutar.net Upoznajte Malalu Jusufzai, dobitnicu Nobelove nagrade za mir

Izvor fotografija: time.com

Jasna Đorđević

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.