Pričate o nečemu, pa stigne reklama: Da li nas telefoni špijuniraju? VIDEO

Često na društvenim mrežama dobijamo reklame za ono o čemu smo sa nekim razgovarali. Postavlja se pitanje – da li nas naši telefoni prisluškuju?

Možda nas i prisluškuju, ali niko nema dokaz niti odgovor da li se to stvarno radi, a ni zbog čega se reklame pojavljuju. Jedno je sigurno u svakom slučaju – Google ima veliku ulogu u svemu tome.

„Google preko 85 odsto svih prihoda ima preko oglašavanja, sto znači da im je, kao kompaniji, ubedljivo najvažnija stvar od svega da dobiju pare od oglašavanja“, rekao je za Jutro Prve TV Dragan Varagić, savetnik za poslovnu primenu interneta.

Da bi Google i sve njegove aplikacije mogli da vam reklamiraju ono što vas interesuje, o vama moraju da znaju sve. Za to nema boljeg načina od ulaska u privatnost sprave koja čuva tajne svakog od nas – to uključuje pretrage na internetu, poruke koje razmenjujemo, fotografije, pa i ono što izgovaramo.

„To je, s jedne strane, direktno narušavanje vase privatnosti. Sa druge strane, vi ako koristite te servise, vi ste pristali… Hoćete beplatno da koristite Gmail, hoćete besplatno da koristite YouTube, hoćete besplatno da koristite Android… oni vam daju to besplatno zbog toga da bi uzeli vaše podatke“, kaže Varagić.

Svaka aplikacija kada se instalira, ili stranica kojoj se pristupa, nude uslove korišćenja koje svi pogledom „pretrčimo“ i odobrimo, a nismo ni svesni da pristajemo upravo na to da se naši podaci koriste.

Najveći broj aplikacija koristi softver Alfonso kako bi koristili mikrofon na telefonu za prikupljanje podataka i onoga što pricamo. Za one koji se plaše da su prisluškivani, a na to nisu spremni, jedino rešenje je da presstanu da koriste određene servise.

Izvor: B92

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.