Nižu se reakcije iz RS nakon zabrane učešća Ujedinjenoj Srpskoj na izborima

Reagujući na odluku Centralne izborne komisije BiH kojom se zabranjuje učešće Ujedinjenoj Srpskoj na lokalnim izborima ove godine, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da se radi o „ishitrenoj i nepromišljenoj odluci koja ne spada u red odluka svojstvenih demokratskim državama i društvima“.

„Ujedinjena Srpska je jedna od parlamentarnih partija u Republici Srpskoj, učesnik mnogih političkih procesa, partija koja ima značajnu podršku građana Republike Srpske iskazanu na slobodnim i demokratskim izborima i nije u redu da CIK donesene jednu takvu grubu i ishitrenu odluku“, rekao je Đokić.

On je još dodao da „nije ni fer, demokratski, a ni politički mudro da se bilo koji politički subjekat diskvalifikuje prije početka same izborne trke, a pogotovo da to radi jedno tijelo koje bi trebalo biti neutralno u političkom procesu, kao što je CIK“.

„Svako u ovoj državi ima pravo da predstavlja svoje politike, ciljeve i vizije i da se kandiduje na izborima. Niko ne može da bude ograničen u svome političkom djelovanju. To nisu vrijednosti niti principi koje možemo podržati. Postoje mnoge mjere, kazne i sankcije koje se mogu propisati prije onih najgrubljih i najtežih, jer se na taj način direktno utiče na izborne rezultate. Narod je taj koji može diskvalifikovati neku partiju, a ne CIK“, istakao je Đokić.

On je pozvao sve subjekte izbornog procesa u BiH da djeluju u skladu sa demokratskim načelima i principima slobodnog političkog djelovanja, te da se vodi mirna i fer kampanja u interesu svih naroda i građana BiH.

Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.