Delfini i ljudi

Prije više godina, poznati italijanski ronilac Enzo Maiorca (preminuo je 2016) ronio je u toplim morima Siracuse.

Taman se spremao zaroniti kad je osjetio da ga nešto udara po leđima. Okrenuo se i ugledao delfina… Odmah je shvatio da to nije radio zbog igre, već da je nešto pokušavao „reći“. Delfin je zaronio i Enzo je zaronio za njim.

Na dubini od 15 metara je u ribarskoj mreži bio zarobljen jedan drugi delfin. Enzo je odmah izronio i rekao kćerki Rossani da uzme noževe. Oboje su zaronili i noževima oslobađali delfina iz mreže. Trebalo im je nekoliko minuta, a za to vrijeme je delfin u mreži ispustao zvuk sličan ljudskom plaču.

Leutar.net Delfini i ljudi
Enzo i Rossana Maiorca

Delfin može izdržati ispod vode od 5 do najviše 10 minuta, nakon čega mora izroniti i udahnuti vazduh. Delfin kojeg su spasili je bio ženka i još trudna. Nekoliko trenutaka nakon oslobođenja, je na svijet donijela malenog delfinčica.

Muški delfin je kružio oko njih i na kraju prišao Enzu te mu nosom dodirnuo obraz, kao poljubac u znak zahvalnosti, nakon čega su se udaljili.

Enzo Maiorca je završio svoju priču ovim riječima: „Dok god čovjek ne nauči poštovati i komunicirati sa životinjskim svijetom, nikad neće razumijeti svoju ulogu na ovoj Zemlji“.

Izvor FB

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.