„Pomor kruzera“ zbog korona virusa– pogledajte groblje luskuznih grdosija za krstarenje

Izdaleka gledano moglo bi se zaključiti da se desila užasna pomorska tragedija u kojoj se pet džinovskih kruzera nasukalo u tursku luku Aliaga. I istina je, nijedan od kruzera više iz nje neće isploviti, ali ne zbog nekog brodoloma, nego zato što tu luksuzni brodovi za krstarenje dolaze da umru.

Leutar.net „Pomor kruzera“ zbog korona virusa– pogledajte groblje luskuznih grdosija za krstarenje

Nekada vredni stotine miliona dolara svaki, „Carnival Imagination“, „Carnival Inspiration“, „Carnival Fantasy“, „Royal Caribbean’s Monarch of the Seas“ i „Sovereign of the Seas“ prodati su u staro gvožđe.

Ersin Kaptan, generalni menadžer Udruženja brodskih reciklera Turske, kaže za australijski portal 7news da je glavni razlog zašto će od ovih brodova ostati skoro ništa – pandemija koronavirusa.

„Svaki put kada se desi kriza u pomorskoj turističkoj industriji, mi imamo mnogo posla“, kaže Kaptan.

Otpad zlata vredan

„Sekundarci“ Aliage su na dobrom putu da zabeleže najbolje poslovanje još od kada je grčka pomorska industrija pretrpela kolaps tokom Svetske finansijske krize 2008. godine.

Ovoga puta brodovi iz svih delova sveta se prazne i šalju u Tursku. Samo u ovoj luci očekuju da će ove godine biti skupljeno milion tona metala.

Brodovi stižu kao da su tek završili turu, neki sa čitavim nameštajem i enterijerom, ali bez bogatih putnika, koji su bili primorani da siđu sa njih kada je pandemija počela.

Skoro 98 odsto brodova može da bude reciklirano. Ostalo se prodaje.

Prevremena penzija

Trenutno većina brodova koja se nalazi u Alijagi penzionisana je 15 godina pre nego što je planirano.

Korporacija „Karnival“, čija se tri broda nalaze u turskoj luci, prodaje oko 20 odsto svoje flote i iskorišćava period tokom pandemije da zameni manje efikasne brodove, prenosi 7news.

Pre nekoliko meseci, industrija krstarenja bio je jedan od najbrže rastućih turističkih sektora, vredan više od 200 milijardi dolara.

Ali brodovi širom sveta primorani su da odu u neku vrstu hibernacije kada je izbila pandemija koronavirusa, od kojih su neke od najgorih zaraza zabeležene baš na kruzerima.

Sada su ti brodovi u rukama 1.300 radnika, koji ih pedantno rasklapaju, komad po komad.

Za svaki će biti potrebno oko osam meseci da bude potpuno recikliran, tako da imaju pune ruke posla.

rts

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.