Samo 1,3% građana Srpske iskoristilo turističke vaučere

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je da je do sada iskorišćeno oko 16.800 turističkih vaučera širom Republike Srpske, što je pokazatelj da je, po njima, kampanja „Doživi Srpsku“ bila dobar potez u vrijeme pandemije virusa korona.

Leutar.net Samo 1,3% građana Srpske iskoristilo turističke vaučere

Gašićeva je navela da je najviše posjeta zabilježeno u banjskim centrima, kao i u etno-selu „Stanišići“ kod Bijeljine i na Jahorini, a veliki broj posjetilaca bilježe i nacionalni parkovi, kao i Trebinje“.

Ona je za „Glas Srpske“ reklča da su mala seoska domaćinstva imala dobru posjećenost tokom proteklog ljeta i da se pokazalo da je to segment u koji treba ulagati, odnosno da je seoski turizam velika šansa za Srpsku.

Gašićeva je podsjetila da su turistički vaučeri mjera koja je donesena s ciljem pomoći privredi, te da će zimovanje sa vaučerima zavisiti od epidemiološke situacije.

Ona je istakla da je pandemija negativno uticala kako na sektor turizma, tako i na sektor trgovine, te da je za osam mjeseci ove godine zabilježen pad od oko 40 odsto u naplati boravišne takse, dok je turista manje za oko 50 odsto.

Prema izvještajima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Gašićeva je podsjetila da je od polovine marta do oktobra ove godine oko 14.300 radnika prijavljeno na njihovu evidenciju.

– U istom periodu, 14.700 radnika odjavljeno je sa evidencije Zavoda zbog pronalaska zaposlenja ili samozaposlenja, te možemo govoriti o povećanju broja zaposlenih za oko 400 radnika i primjetnom pozitivnom trendu zapošljavanja i fluktuaciji radne snage – navela je Gašićeva.

Ona je dodala da je u sektoru trgovine i ugostiteljstva, prema dostupnim podacima, 400 radnika ostalo bez posla u sektoru trgovine i 300 u ugostiteljstvu.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.