Cura za ženiti: Djevojka (20) ima svoj traktor (FOTO)

Vedrana Poletar (20) ima svoj OPG. Upravlja sama svim mašinama, svaki dan je u polju, sama istovara đubrivo.

Vedrana je ljubav prema zemlji naslijedila od roditelja. Radim ono što volim, ono što me ispunjava, nije mi nimalo teško ujutro rano ustati i do kasno raditi, jer to zaista volim.

Nakon završene komercijalne škole bilo je ili ići dalje na fakultet ili ostati doma sa svojima i obrađivati zemlju. Ovo drugo me privuklo i odluka je bila definitivna. Ostajem orati zemlju i proizvoditi hranu – započela je priču laslovčanka Vedrana Poletar (20) koja je sa 18 godina postala vlasnica OPG-a.

Leutar.net Cura za ženiti: Djevojka (20) ima svoj traktor (FOTO)

Vrijedna djevojka, za sebe kaže da baš i ne voli večernje izlaske, a i odabir garderobe prepustila je svojoj mlađoj sestri. Mrzim to oblačenje, mada priznajem da i to ponekad volim, ali najbolje se osjećam u trapericama i majici dok sam za upravljačem jednog od mojih radnih strojeva – kaže Vedrana.

Svakog dana ona poljima po istočnoj Slavoniji tjera svojih 160 konja zarobljenih u njenom traktoru John Deere, a iza njih ostaju nepregledne duge brazde na 12 hektara njenog imanja na kojem uzgaja žitarice i uljarice. Osim ratarstva ova se djevojka bavi i voćarstvom, ima šljivik sa oko stotinjak stabala.

Leutar.net Cura za ženiti: Djevojka (20) ima svoj traktor (FOTO)

Vedrana je krenula stopama svojih roditelja Gordane i Tibora, majka i ona imaju svoje OPG-eove, a tata Tibor kod njih radi, našalile su se. To je tačno, samo treba znati šta i kako raditi. Nikada mi nije palo na pamet da bi se moglo obogatiti preko noći, svjesna sam da je to težak i pomalo nesiguran posao kakva je proizvodnja pod vedrim nebom, ali ako se hoće sve se može.

Prijavila sam se za podmjeru 6.1 u okviru Potpore za ruralni razvoj, potporu EU-a za mlade poljoprivrednike i prošla sam na konkursu, odobrena su mi sredstva, od blizu 400.000 kuna ( oko 53 000 eura) . Neko bi sebi kupio novi skupocjeni automobil, a ja o tome nisam niti razmišljala, moj je san bio kupiti traktor i to sam ostvarila.

Pocniponovo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.