Kokan: Ne vjerujem strankama, vjerujem u individualnu pobunu

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Ne vjerujem nijednoj političkoj stranci, ne vjerujem ni u kakve pokrete, ali vjerujem u individualnu pobunu. Ta vulgarna malograđanština da sačuvaju svoje plate, sendviče, poslove… postala je opasna po naše živote, kaže Kokan Mladenović, reditelj predstave „Gustav je kriv za sve“ koja je sinoć u izvedbi subotičkog pozorišta „Kostolanji Deže“ izvedena na 65. Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

Mladenović komadom poistovjećuje društvo u kom živimo sa animiranim junakom mađarskog crtanog filma “Gustav” –  prašnjavog birokratu, poslušnika fokusiranog isključivo na sopstveno postojanje, otvoreno aludirakući da smo “svi mi pomalo Gustavi”.

– Gustav je najzastupljeniji pojam u Srbiji, u milion primjeraka i svi mi znamo ponekog Gustava. To vam je kao što navodno ne znate nikoga iz svog okruženja ko glasa za vladajuću stranku, a onda oni pobijede sa 70 odsto glasova. Neuočavanje nakaznih procesa u društvu, i saučešništvo u istom, mora doći na naplatu – kaže Mladenović dodajući da se “od devedestih taj račun samo gomila”.

Leutar.net Kokan: Ne vjerujem strankama, vjerujem u individualnu pobunu
Predstava Kokana Mladenovica “Gustav je kriv za sve”, foto Nenad Lazic

To “gustavovsko” nemanje stava je, prema njegovom mišljenju, simptomatično za današnju Srbiju.

– Ogromna većina Srbije zbraja dane između rijalitija, ždranja i preživljavanja, bez ikakve više svijesti o postojanju, bez ikakve lične hrabrosti da se utiče na sopstveni život – rekao je Mladenović.

Potencirajući nedostatak individualne hrabrosti, empatije i neispunjavanje građanskih obaveza, Mladenović je, umjesto klasičnog kraja predstave, publiku ćutke ostavio u mraku. Umjesto glumaca na kajronu je ispisana poruka: “Mrak je, a vi sjedite. I ćutite. I ništa ne preduzimate. Niste vi krivi … zna se ko je kriv …”

Svi smo mi Gustavi.

(Nova)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.