Cvijanović: Krajnje vrijeme za kandidatski status

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je krajnje vrijeme da BiH dobije kandidatski status za članstvo u EU.

– Kada je riječ o 14 prioriteta koji su uspostavljeni, jasno je da imamo osam ili devet koji mogu biti riješeni bez problema, dok će manji broj zahtijevati međuinstitucionalnu saradnju koja će posredstvom mehanizma koordinacije biti bolja nego do sada – rekla je Cvijanović.

Istakla je da će dva ili tri prioriteta zahtijevati temeljniju političku raspravu i usaglašavanje kako bi se došlo do sprovođenja zahtjeva EU, a ne bi bili narušeni ustavni principi u BiH.

– Duboko vjerujem da bi EU, koja ima autonomno pravo da donosi političke odluke i procjenjuje kada su određene stvari ispunjene ili ne, trebala da dodijeli kandidatski status BiH ukoliko hoće da pošalje ohrabrujuću poruku. Sa nekih sedam ili osam ispunjenih prioriteta bilo bi normalno da se BiH dodijeli kandidatski status, a zatim da set pitanja vežemo za dobijanje datuma za pregovore i onda da najteža dva-tri pitanja budu ostavljena za kasnije – kaže Cvijanović.

Ona je navela da je na BiH da sedam-osam stvari uradi kako treba.

– Tu su neki zahtjevi koji su dobri, a odnose se na razvoj društva, za uređenje određenih odnosa i protiv ovoga nemam ništa protiv. Međutim, svjesna sam da postoje teška politička pitanja, kojih na sreću nema puno, koja bi zahtijevala intervenciju u Ustav za šta ne bi bilo saglasnosti. Logika je takva da ne treba da gubimo vrijeme na ono za šta nemamo saglasnost i bolje je da uradimo što možemo – kaže Cvijanović.

Izrazila je zadovoljstvo što su članovi Predsjedništva BiH bili u Briselu.

– Znam i posredstvom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da bi i njegova proaktivna uloga u svemu ovome trebala da doprinese da EU bolje razumije kako ovdje stoje stvari – rekla je Cvijanovićev.

Ona je izrazila zadovoljstvo što BiH ima sreću sa šefovima Delegacije EU jer razumiju situaciju i trude se da olakšaju evropski put.

– Blagi sam optimista da možemo doći do kandidatskog statusa, dok nemam uvjerenje da se može brzo doći do članstva u EU. Naš cilj je dublja instutucionalna veza sa instutucijama EU posredstvom kandidatskog statusa, a nakon toga ići u susret pregovorima za članstvo – zaključila je Cvijanović.

RTRS

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.