Očevi, roditeljstvo nije španska serija, da se uključite u bilo kojoj epizodi

Umijeće očinstva skoro da je iščezlo. Svijet bez oca je svijet poremećene djece. Očinstvo treba da pruži djetetu dosljednost, čvrstinu, toplinu i angažovanost. Da bi muškarac mogao da se “sastavi” u ulozi oca, mora da odbaci neke stare uloge koje su često bile ograničavajuće i osiromašene…

Četiri vrste defektnog oca

Muškarac koji je želio da bude kralj

To je muškarac koji je naporno radio cio dan i koji se vraćao kući kako bi ga dvorili njegova odana žena sluškinja i dieca koja su se vidiela, ali ne i čula. Takav otac se zaista angažovao samo kada je trebalo izreći kazne ili pomilovanja. To je takođe bio „vidjećeš kad ti otac dođe kući“ tip oca. Tipična izjava takvog oca: „Dok živiš pod mojim krovom, radićeš šta ti ja kažem“.

Kritički otac

Stalno je omalovažavao i tražio dlaku u jajetu, gonjen i sopstvenom frustracijom i bijesom. Taj otac je nesumnjivo bio aktivan u porodici, ali na potpuno negativne, zastrašujuće načine. „Je li to najbolje što možeš, zar ne možeš ništa da uradiš kako treba…“ Sve što ga je frustriralo, pretvarao je u kisjelinu koja je nagrizala dobrobit njegove porodice.

Pasivan otac

Otac koji je prepustio svu dužnost, odgovornost i moć svojoj ženi – majci. Takođe je popuštao djeci, šefu, rođacima, društvu… Pošto nije mogao da podnese pritisak, povlačio bi se iza novina, televizora, alkohola, nekog „hobija“… Njegova djeca su rasla mrzeći ga što je takav beskičmenjak.

Odsutan otac

Taj čovjek je možda bio sposoban, čak i moćan, ali ne u porodičnoj areni. On je bio odsutan gradeći karijeru. Nije prisustvovao školskim takmičenjima ili koncertima svoje djece. Možda je plaćao svakakve stvari za njih, ali nije bio ni od kakve koristi u vaspitanju jer otac mora da bude prisutan. Odsutan otac nije samo neutralna figura. Ako im nije zadovoljena potreba za ljubavlju, djeca oca neće voljeti zbog novca koji zarađuje, a neće biti ni neutralna prema njemu. Vjerovatnije je da će ga mrziti.

Žene treba da budu vrlo jasne u pogledu toga šta traže od svojih muževa, jer su muškarci skloni tome da pretpostave da je njihova sposobnost privređivanja njihov najveći doprinos. Ostvariti i jedno i drugo, dobro zarađivati (prema standardu koji žena želi) i biti dobar otac, često je nemoguće. Ako se pravi da je nesvjesna ove činjenice, žena gura muškarca u ulogu zbog koje je poslije nezadovoljna.

A kako biti dobar otac?

Ne dozvolite da povjerujete u glupost koja glasi „kad su djeca mala, očevi nisu tako važni“. Roditeljstvo nije „španska serija“ pa da se bez teškoća možete uključiti u bilo koju epizodu. Bavite se svojom djecom od pelena. Posebno je važno da znate da, već u šestoj ili sedmoj godini, dječak mora da preusmjeri svoju primarnu identifikaciju na oca.

Naravno, on će voljeti i imati intenzivan odnos sa majkom, ali on više nije njen. On aktivno želi da bude sa ocem i da bude nalik njemu. On to može samo ukoliko je otac prisutan i zainteresovan da provodi vrijeme sa njim. Otac treba da radi stvari sa sinom, da uživa u dijeljenju života sa njim, da pred njega postavlja izazove i da ga testira, ali da ga nikad ne povređuje ili omalovažava.

Otac je taj koji mora da nauči svog sina da obuzdava svoju snagu. (jedan od dobrih načina je rvanje sa sinovima, pri čemu se dječaci uče da iskoriste snagu, ali i da je kontrolišu. Da se uzbuđuju, ali i smiruju).

Mnogo je dječaka koji ispuštaju nečujni vapaj „Tata, zaustavi me!“. Samosavlađivanje je dar koji dječaku može da pruži otac. Ako to ne nauči od oca, postaće ili nekontrolisani mačo agresivac ili nesigurni mamin sin. Ukoliko majka sprovodi dobar dio disciplinovanja dječaka on može početi da vjeruje da ga majka mrzi. Ukoliko otac obavlja ovaj posao, majka se opušta, osjeća da ima podršku, što za posljedicu ima da je manje hladna ili gruba.

Očevi, ne prepuštajte svoje sinove majkama i ne uvaljujte svojim ženama „nemoguću misiju“. Dječak mora da se emocionalno odvoji od majke. Ako mu se vi izmaknete, to će činiti kao grubijan braneći se od svoje zavisnosti ili će ostati razmaženo derište ili mamina kmeza.

Autor: Nebojša Jovanović, magistar psihologije i psihoterapeut

Izvor iz teksta objavljenog na Oli centar; Zelena učionica

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.