Roditelji pišu ministru Šeraniću: “Utičite na izmjenu odluke, želimo biti sa svojom djecom prilikom njihove hospitalizacije”

Od pojave pandemije korona virusa, UKC RS je zatvorio svoja vrata za posjete pacijentima, ali i za roditelje koji, sada već gotovo šest mjeseci, ne mogu boraviti u ovoj ustanovi uz svoju djecu.

To je potaklo Banjalučanku Natašu Stanković da početkom septembra pokrene inicijativu da se ova problematika riješi te se pismeno obratila na adrese više institucija, a pokrenula je i Facebook grupu PRATNJA DJECI PRILIKOM HOSPITALIZACIJE, koja danas broji preko 4.300 članova.

Danas će dopis uputiti i Ministrastvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a uz njega i mišljenje pripremljeno od strane dva psihologa kojim se razmatraju efekti smještaja i samostalnog boravka djece u bolnici bez roditeljske pratnje, po emocionalno stanje i mentalno zdravlje djece.

Radi se, pojašnjava naša sagovornica, o prijedlogu/inicijativi za izmjenu odluke rukovodstva UKC RS, tačnije Klinike za dječije bolesti, kojom je onemogućena pratnja djeci prilikom hospitalizacije.

“Moram priznati da sam očekivala da će ministar zdravlja do sada riješiti ovaj problem i da dalje djelovanje neće biti potrebno, iz kog razloga sam i sačekala 15-ak dana sa daljim aktivizmom. Napisala sam inicijativu/molbu ministru kojom molim da razmotri nastalu situaciju riješi istu na dobrobit djece i roditelja/staratelja, vjerujući da će naći vremena, u volju neću sumnjati”, istakla je za BUKU Nataša Stanković dodajući da obzirom da se radi o neformalnoj inicijativi, napisana je iz njenog ugla gledanja, samim tim se ne mora ispoštovati zakonska procedura u pogledu potrebnog broja potpisa, obrazovanja odbora, formalnosti oko sakupljanja potpisa, obaveznosti pokretanja postupka. Svaki član FB grupe, ali i roditelji koji nisu članovi, a žele da se ova problematika riješi prijedlog, odnosno inicijativu, mogu da potpišu  u svoje ime, ili da je prilagodi sebi i pošalju na adesu ministrastva, kako bi ovo što Nataša radi već danima, pokazalo da to želi svaki roditelj žu RS.

Napomenula je i da je od Ombudsama za djecu RS i Ombudsmana za ljudska prava BiH dobila odgovor da su zaprimili njenu prijavu te da je formiran predmet smještaj djece u bolnicu bez pratnje, dok od UKC još uvijek nije stigao odgovor na njeno drugo obraćanje preko advokata, kojim su tražili odluku u kojij stoji da će djeci biti uskraćena pratnja, slijedom čega zaključuje da pisana odluka i ne postoji.

Podsjetimo prvi odgovor iz Klinike za dječije bolesti se zasnivao na tome da se nalazimo u uslovima vanredne situacije, da je opšti interes iznad pojedinačnog, te da onemogućavanje roditelja da budu uz djecu za cilj jedino ima da se spriječi ulazak virusa u Kliniku.

Upravo ovaj odgovor bio je i povod da Nataša krene sa aktivnostima na izmjeni ove odluke, a podržali su je brojne roditelji, a neki od njih, ako je suditi po objavama u grupi, prolaze kroz izuzetno teška i neprijatna iskustva usljed odvajanja od djeteta za čije zdravstveno stanje mogu saznati samo telefonski.

Inicijativu/molbu možete preuzeti OVDJE

Tatjana Čalić – Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.