RiTE Ugljevik opet u blokadi: Vlasnici nekretnina naplaćuju 450.000 KM

Glavni račun Rudnika i termoelektrane Ugljevik od juče je u blokadi zbog neizmirenih obaveza po osnovu eksproprijacije, saznaje portal CAPITAL.

Računi su blokirani po osnovu pravosnažnih sudskih rješenja za naplatu oko 450.000 maraka za eksproprisanu imovinu fizičkih lica.

Podsjećamo, račun najvećeg državnog preduzeća za proizvodnju struje bio je blokiran i u julu ove godine. Blokirao ga je Terex inženjering“ kako bi naplatio tri miliona maraka duga, koji uprava godinama pokušava da ospori.

Kada je eksproprijacija u pitanju, portal CAPITAL je još u martu ove godine pisao o tome da je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske naložilo upravi Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik da što prije završi postupak eksproprijacije nekretnina koje se nalaze u sklopu eksploatacionog polja na površinskim kopovima  „Bogutovo selo“ i „Ugljevik Istok I“, jer vlasnici neotkupljenih imanja trpe veliku štetu.

Iz Ministarstva su tada podsjetili da je RiTE Ugljevik još 2013. godine dobio Ugovor o koncesiji za korišćenje uglja kojim se obavezao da se eksploatacijom mineralne sirovine neće nanositi šteta trećim licima, što sada nije slučaj.

Istim ugovorom su se obavezali da će iz vlastitih sredstava riješiti imovinsko – pravne odnose u okviru odobrenog eksploatacionog polja u tri faze u periodu do 2020. godine.

(Capital)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.