U Srbiji počinje vakcinacija dva miliona ljudi

Prve doze vakcine protiv gripa, prema najavama, stižu već početkom oktobra. Ovogodišnja vakcinacija po mnogo čemu je specifična — biće dostupan najveći broj doza do sada, prvi put poslije 14 godina imamo i domaću vakcinu, a sve se dešava dok pandemija virusa korona bukti u cijelom svijetu.

Upravo zbog pandemije vlada veliko interesovanje za vakcinu protiv sezonskog gripa, najviše zbog bojazni šta bi moglo da se dogodi ukoliko bi došlo do „ukrštanja“ dva virusa.

Da se to ne bi dogodilo, država i nadležne institucije su ove godine nabavile veliki broj doza vakcine, budući da je zbog virusa korona svuda veća potražnja.

Koliko vakcina i koji su proizvođači?

Republički fond zdravstvenog osiguranja obezbijedio je u prvoj turi 344.920 doza vakcina. Po cijeni od 795 dinara po dozi ugovorena je četvorovalentna vakcina protiv gripa za starije od tri godine, koju proizvodi „Abot“.

Vakcina za uzrast do 36 mesjeci, koja košta 1.194 dinara i četvorovalentna je, ugovorena je sa „Torlakom“.

Dakle, Beogradski Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ poslije decenije i po počeće sa proizvodnjom domaće vakcine protiv sezonskog gripa „torvaksflu“, za koju se očekuje da će biti dostupna u oktobru, a najkasnije u novembru.

Kako se najavljuje, „Torlak“ bi sam mogao da proizvede oko 200.000 doza, tako da se za ovu godinu očekuje oko 600.000 vakcina, što je dvostruko više nego godinu dana prije.

Direktorka „Torlaka“ Vera Stojiljković rekla je da je domaća vakcina već registrovana i da je od nadležne agencije za lijekove Srbije dobila dozvolu.

Ona je dodala da je trenutno u toku proizvodnja aktivne komponente vakcine protiv gripa, nakon čega slijedi kontrola kvaliteta, te finalizacija i dobijanje sertifikata, a potom distribucija i upotreba.

Krizni štab o vakcinaciji dva miliona ljudi

Vakcinacija protiv gripa trebalo bi da počne 1. oktobra, a kako je rekao epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon, kapaciteti su duplirani i biće dodatnih rezervi.

„Broj ljudi koji bi trebalo da budu vakcinisani je blizu dva miliona. Nabavljeno je 347.000 hiljada, ‘Torlak’ ima da isporuči najprije 150.000, pa još 100, te ćemo za sada ukupno imati oko 700.000 vakcina što je duplo više nego što se može očekivati“, rekao je ranije epidemiolog.

(Kurir/Blic)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.