Arifagić: Zatvaram farmu!

Pandemija radi svoje, ogromni su viškovi mlijeka u zemlji.Svi pričaju o poljoprivredi, a podrške nigdje, ističe Jusuf Arifagić

Zatvaram farmu. Neka Bakir (Izetbegović, op. a.) i Mile (Milorad Dodik, op. a.) proizvode mlijeko. Poručio je ovo jučer u izjavi za „Dnevni avaz“ Jusuf Arifagić, najveći proizvođač mlijeka u Republici Srpskoj i vlasnik farme norveških krava iz Kozarca.

Uvozi sjeme

Njegova kompanija ima oko 1.350 grla. Sve što ima Evropa, ima i kod njega, najbolji model poljoprivrede. U štali je norveška vrsta krava, jedina takva vrste u regionu. Počeo je prije deset godina, posljednje četiri obara rekorde. Zapošljava mlade, širi proizvodnju, uvozi sjeme, obrađuje 500 hektara godišnje… 

Ali, sada je, kaže ogorčeno jučer za „Avaz“, „prinuđen da sve batali“.

Leutar.net Arifagić: Zatvaram farmu!

– Pandemija radi svoje, viškovi mlijeka ogromni su u zemlji. Uvoz i dalje cvjeta. Podrške niotkud. Svi pričaju o poljoprivredi, a podrške nigdje. Neke stvari završavam, privodim kraju. Već do 1. oktobra ću završiti jedan dio. Šta se generalno događa u ovoj zemlji? Cijene koncentrata rastu, cijene mlijeka padaju, limiti se uvode na poticaju, ionako ih nemamo – kaže Arifagić.

Kome pripadam

Dodaje da „nema više šta da priča, jer je pričao godinama“.

– Svi bi da se zasije, da se uradi što više, a kad trebaš dobiti kilogram đubriva – nigdje ništa nema, samo fina priča. Normalno da ću ugasiti. Ili ministri neka proizvode. Ne treba njima ništa domaće. Ovako je najbolje, sve uvesti. Takvih papira sam dobio, da ja koji živim u RS, da je to država kojoj ja pripadam. Mogao bih nabrajati do sutra, ali nema potrebe trošiti energiju – dodaje Arifagić.

Jusuf Arifagić preživio Omarsku, Keraterm i Trnopolje. Prošao je golgotu u Prijedoru, Kozarcu i okolnim mjestima. Jedva je izvukao živu glavu. Otišao je daleko od rodne grude i zakleo se da „nikada više ni pred kim neće pognuti glavu“.Ono što je preživio, natjeralo bi većinu ljudi da se više nikada ne vrate. Ali ne i Jusufa. On se vratio, ali, prema svemu sudeći, primoran je staviti ključ u bravu na veoma uspješnu priču.

Izvor: Avaz

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.