NIKO NIJE SUMNJAO U PROSJAKA U INVALIDSKIM KOLICIMA: Tek kada mu je prošlo „radno vrijeme“, Splićani su shvatili ko je

Kada vidite osobu u invalidskim kolicima, koja još i prosi, velika je vjerovatnoća da ćete joj dati nešto novca. Međutim, jedan građanin Splita bio je uvjeren da nije svaki invalid u invalidskim kolicima invalid ili da je svaki prosjak u nevolji, ali da postoji i varalica.

Slučaj je ubrzo stigao do policije, a potom i do Opštinskog prekršajnog suda u Splitu, koji je lažnog invalida kaznio zbog prosjačenja u invalidskim kolicima. I nije mu prvi put.

Anto S. (31), rodom iz Doboja, koji već duže vrijeme živi u Zagrebu, u jesen 2018. godine boravio je u Splitu. Popodne 26. oktobra odvezao se kombijem do Bauhausa u ulici Put Mostina. Izašao je iz vozila i rastavio invalidska kolica i sjedio u njima. Ispružio je lijevu ruku i molio.

Građani koji su mu dolazili u susret i prolazili pored njega nisu mnogo oklijevali pred osobom u invalidskim kolicima i davali su mu novac, a da nisu sumnjali ni u tužnu životnu sudbinu osobe kojoj pomažu.

Međutim, kada je zakucalo 19.30, Anto S. je poput munje ustao iz invalidskih kolica i herojskim žurnim korakom otišao do svog vozila, završavajući tako svoje prosjačko radno vrijeme.

Građani koji su se u tom trenutku našli na parkingu tržnog centra bili su u najmanju ruku zaprepašćeni, a jednog je zahvatio bijes i on je otišao do prevaranta da ga pita zašto vara.

Ubrzo je o „invalidu“ obavečtena policija koja je prijavila Anta S. zbog kršenja člana 11. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, tačnije jer je popustio pred prosjačenjem. Prekršajni sud je tada, na osnovu optužnice, kaznio Anta S. 189 kuna (25 evra)i naložio mu da plati 150 kuna (20 evra) sudskih troškova.

Anto S je po pravilu ignorisao sudska ročišta. Svjedok je, s druge strane, detaljno opisao ono što je vidio.

– Na parkingu ispred Bauhausa primijetio sam nepoznatog muškarca deblje građe i starog oko 35 godina kako u invalidskim kolicima prosi. Iznenada je ustao i odšetao do parkiranog kombija gdje ga je čekao drugi čovjek. Dok je taj prosjak spakovao invalidska kolica u kombi, prišao sam mu i pitao ga kako može da moli i da kaže da je invalid ako može normalno da hoda. Potom je sjeo u vozilo i oni su krenuli u bijeg, a ja sam svojim automobilom krenuo za njima i obavijestio policiju“, prisjetio se u sudnici Splićanin, dodajući da su prevaranti u jednom trenutku pobjegli, kada su shvatili da će biti uhvaćeni, vozilo se zaustavilo i on je pješke dalje pobjegao.

Kurir.rs/Jutarnji

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.