Grenelov prijedlog za Generalštab zatekao Vučića: Hoće da obnove zgrade koje su srušili

Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsjednika, juče je na sastanku sa članovima državnog vrha Srbije iznio ideju da SAD plati renoviranje zgrada Generalštaba, srušenih u NATO bombardovanju.

Kako saznaje Nova.rs, ovaj prijedlog bio je iznenađenje za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ostale članove srpske delegacije, budući da se o tome nikada ranije nije razgovaralo.

“Grenel je iznio prijedlog da SAD plate renovinaranje zgrada Generalštaba, što je simoblički veoma važno u našim odnosima. Članovi srpske delegacije bili su iznenađeni. Pošto su bili zatečeni, oni su samo rekli da je to sjajna ideja i dogovorili su se da je naknadno razrade. O tome se razgovaralo vrlo kratko i ubrzo su prešli na druge teme”, navodi naš dobro obavješteni sagovornik.

Da je Amerika spremna da učestvuje u obnovi tih zgrada, poznatih i kao kompleks “Sutjeska”, juče je rekao i predskednik Srbije Aleksandar Vučić. On je naveo da je Grenel došao na ideju kako da zajednički obnovimo objekat Ministarstva odbrane i Generalštaba.

Inače, ti objekti, površine od oko 50.000 kvadrata, rušeni su dva puta u NATO bombardovanju 1999. godine. Iako su ranije iznošene procjene da će obnova tog kompleksa koštati oko sedam miliona evra, sagovornici Nova.rs naveli su da će ta cifra biti daleko veća.

Zgrada Generalštaba je inače prva ruševina koja je dobila status spomenika kulture. Dio stručne javnosti smatrao je da bi trebalo da bude rekonstruisana po projektu njenog arhitekte Nikole Dobrovića, a dio je zauzeo stav da je taj kompleks neupotrebljiv i da bi ga trebalo porušiti. Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda je ipak 2005. te objekte proglasio za spomenik kulture.

Nova.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.