REM: emitovanje rijalitija samo u noćnom terminu

Bračne razmirice Đoganija, avanture rijaliti izvesne porodice Kulić, čudnovata romansa mlađane Milijane i decenijama starijeg Milojka, „vrele akcije” u krevetu, ali i tuče, svađe, pretnje, polivanja vodom, lomljave i „bipovane” psovke pa čak i pretnje smrću, uskoro bi mogle da budu proterane iz dnevnog programa domaćih televizija. Savet REM- a juče je jednoglasno odlučio da do sada postojeću preporuku o emitovanju rijaliti programa od 23 do šest časova, koju su mediji sve vreme „zaobilazili” preinači u pravilnik – obavezan za sve.

Leutar.net REM: emitovanje rijalitija samo u noćnom terminu

Pikanterije iz života „antijunaka” sa malih ekrana, teme su od kojih bi, smatraju članovi REM-a, trebalo zaštititi gledaoce, a pogotovo najosetljivije među njima, odnosno maloletnike. Dogovor predstavnika ovog tela, koji su inače inicirali članovi Judita Popović, Višnja Aranđelović i Slobodan Cvejić, trebalo bi da zaživi tek nakon javne rasprave i kada o njemu mišljenje da resorno ministarstvo.

To neće biti „izmišljanje tople vode” jer su i zemlje u susedstvu rešile problem rijalitija sklanjajući ih iz dnevnih termina. U Bosni i Hercegovini se ovakvi programi prikazuju od 24 do 6 časova, dok su se Crnogorci odlučili za vreme koje su zatražili i naši članovi Saveta REM-a, od 23 do 6 sati.

Utemeljenje da se i u Srbiji ograniči vreme emitovanja rijalitija, kaže Popovićeva, nalazi se u članu 68 Zakona o elektronskim medijima koji propisuje regulatornom telu da se stara da programi koji mogu naštetiti fizičkom, mentalnom i moralnom razvoju maloletnika ne budu dostupni, izuzev u vreme kada maloletnici nisu u prilici da ga vide ili čuju.

Do sada smo se u ovoj oblasti oslanjali na preporuku, koja je, kako je Cvejić podsetio, doneta još 2014. godine i nikako nije uspela da obezbedi emitovanje ovakvih sadržaja u kasnim terminima. On je ilustrujući koliko su rijaliti sadržaji izmakli kontroli, podsetio i da je, pre nekoliko dana učesnik „Zadruge” Kristijan Golubović, u dnevnom terminu, javno zapretio smrću Staniji Dobrojević. Zbog toga je  ovo telo odlučilo i da protiv već osuđivanog Golubovića podnese krivičnu prijavu.

– Ljudima postaje normalno da urade nešto što su i videli ili čuli u rijalitiju. Obaveza REM-a je da pošalje poruku da mi o tome vodimo računa i da znamo da smo za to nadležni. Ovo nije pokušaj preuređenja medijske scene Srbije, već reakcija na ozbiljan probleme – istakao je Cvejić, dok je Višnja Aranđelović naglasila da nije za zabranu ovakvih programa, ali da se oni moraju skloniti u vreme kada su deca budna.

– Nije rijaliti uticao na formiranje generala Simića i Ljupke Stević i njihove postupke, ali može da utiče na formiranje novih generacija. Ne možemo ograničiti štampu ili „Jutjub”, ali možemo kontrolisati ono što se emituje na televizijama. Rijaliti imamo u jutarnjim, popodnevnim, predvečernjim, večernjim terminima. Previše je – jasna je Aranđelovićeva koja dodaje da rijaliti, ovakav kakav je, najmlađima šalju poruku: „Ne morate ništa da budete, bićete rijaliti učesnik.”.

Istog mišljenja bio je i Zoran Simjanović koji je naglasio da REM nije protiv rijalitija, ali da jeste protiv primitivizma i sadržaja koji se emituju u njima.

– Nije samo reč o maloletnicima. I ostali gledaoci se bombarduju takvim sadržajima i tako dolazi do moralnog uništavanja društva – kaže Simjanović.

Članovi saveta napravili su razliku između takozvanih rijalitija realnog okruženja i „pseudorijalitija”, pa se tako budući pravilnik neće odnositi na emisije poput „Sa Tamarom u akciji”.

– Ne mogu svi rijaliti sadržaji da se stave u isti koš. Ovo o čemu mi pričamo je nastavak nečeg što se nazivalo socijalni eksperiment – rekao je Goran Petrović, zamenik predsednika Saveta REM-a. On je inače, iako je i sam glasao „za” bio najskeptičniji kada je reč o donošenju novog pravilnika, jer smatra da za ograničenje vremena emitovanja ovakvih sadržaja nema zakonskog osnova. Po njegovom tumačenju, REM bi, umesto da „pomera” program u kasne termine, trebalo da kažnjava. Popovićeva je podsetila da regulator mora da se stara da programi koji mogu da škode, deci ne budu dostupni.

– REM treba da štiti maloletnike, a ne da ih pušta niz vodu. Kažnjavanje je „naknadna pamet”, jer je šteta već napravljena – zaključila je Popovićeva.

Simjanović je raspravu završio naglasivši da je dužnost članova Saveta REM-a da kažu šta misle o ovakvim programima.

Izvor: Politika.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.