Ujedinjena Srpska – ujedinjeni u ksenofobiji i šovinizmu

Ako je i od Nenada Stevandića – previše je! “Magovi” političkog marketinga iz Ujedinjene Srpske opet “briljiraju”. Nakon stereotipne “liste koja blista” sa prošlih opštih izbora, kada se mislilo da ne mogu pasti niže, Ujedinjena Srpska je opet nadmašila samu sebe. Ovaj put u kratkom spotu “mrskim neprijateljima” Republike Srpske – Albancima, Hrvatima i Bošnjacima, jasno, šakom od sto, poručuje da je Republika Srpska ujedinjena!

Na stranu što su Stevandić i njegovi “ujedinjeni ksenofobi” po ko zna koji put “promašili balun” – pred lokalne izbore, kada bi u fokusu trebale da budu teme od lokalnog značaja, oni ljestvicu dižu na nacionalni nivo, bez dodirnih tačaka sa problemima koji muče lokalne zajednice – “igrajući” se sa etničkim i identitetskim aspektima, prožetim nacionalističkim, šovinističkim i ksenofobnim stereotipima, Ujedinjena Srpska ne samo da “dolijeva ulje na vatru” postojećih razmirica u Bosni i Hercegovini, ali i na Balkanu uopšte, nego jasno poručuje “nesrbima” kuda mogu da idu – kroz vrata, napolje.

“Simpatični” video spot počinje “hvalisanjem” Albanca, Hrvata i Bošnjaka šta su uradili Srbima. Tako Albanac (iako nema nikakve veze sa Republikom Srpskom), stereotipnim naglaskom poručuje: “Mi smo ti sve Srbi dole sa Kosova rasteralji i proteralji, sve”. Na to se nadovezuje Hrvat koji kaže: “Kak smo ih mi tek u Oluji poćistili, kužiš”. Zaključuje Bošnjak koji ističe: “Sad smo ih ba zavadili, pa ćemo ih začas ba razvalit”.

Odjednom se pojavljuje spasonosna kreatura u liku “autentičnog Srbina” koji Albancu, Hrvatu i Bošnjaku prijetećim kažiprstom poručuje: “Slušaj momci, malo ste se prevarili. Republika Srpska je sad ujedinjena”. Naravno, sve propraćeno udaranjem šakom od sto.

Uvidjevši da nemaju kud jer su naletjeli na Ujedinjenu Srpsku, “mrski neprijatelji” su brže-bolje pobjegli kroz vrata, dok konobar slavodobitno namiguje “autentičnom Srbinu”, vjerovatno misleći: “E nek si im pokazao gdje im je mjesto”. A to mjesto, očigledno, nije u Republici Srpskoj.

Na kraju, kao šlag na torti, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić poručuje: “Republika Srpska je ujedinjena. I uvijek će biti ujedinjena. To je naša obaveza”. Postavlja se pitanje da li je obaveza “ujedinjenih” da Albancima, Hrvatima i Bošnjacima pokažu da im nije mjesto u Republici Srpskoj? Doduše, doktor Stevandić ima iskustva u tome.

Ovaj nacionalističko-ksenofobno-šovinsitički propagandni spot, pored toga što izvrće neke od osnovnih postulata marketinga i psihologije oglašavanja, u značajnoj mjeri može uticati na percepciju gledalaca koji na osnovu njega mogu stvoriti ili dodatno učvrstiti stereotipne stavove o Albancima, Hrvatima i Bošnjacima.

U spotu prožetim raspirivanjem nacionalne mržnje i netrpeljivosti, čini se da “ujedinjeni ksenofobi” opet pripremaju teren za etničko čišćenje. Jer, kako drugačije protumačiti stereotipnu predstavu “neprijatelja” koja treba da izazove prezir, šaku od sto i prijeteći kažiprst i bježanje Albanca, Hrvata i Bošnjaka kroz vrata?

Izvor: Gerila.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.