Građani se sve više zadužuju za goli život (VIDEO)

Dok se RS zadužuje kroz hartije, građani se zadužuju za kupovinu osnovnih životnih namirnica.

Građani se suočavaju sa svakodnevnim poskupljenjima. Udruženja za zaštitu potrošaču najavljuju najtežu jesen do sada. 

Uz zveckanje kovanica na banjalučkoj tržnici sve je češći komentar kupaca – poskupilo je. Trgovci da bi nadoknadili gubitke idu sa poskupljenjima. Na štandu Nikole Petrovića uredno poredano voće i povrće. Poskupljenja određenih proizvoda ima, zato kupaca nema.  

„Prodaja je najlošija ove godne, poslije korone neka dva mjeseca, presjeklo je sve. Apsolutno nema prodaje, više bacamo nego što zaradimo“, kaže Petrović.

One koje smo zatekli na pijaci više razgledaju nego što kupuju. Jer poskupljenja su svakodnevna, a novca je sve manje. Kupovina na komad postaje nepisano pravilo trgovine na tezgi.

Osim osnovnih životnih namirnica, došlo je do poskupljenja roba i usluga široke potrošnje. U odnosu na lani najviše su poskupjeli suhomesnati proizvodi, šećer, voće i povrće, ali su skočile i cijene riže, brašna, hljeba, toaletnog sapuna, deterdženta za veš.

“U ovoj godini kad je došlo do značajnog pada cijena nafte i naftnih derivate, cijene su ostale iste, a došlo je i do rasta cijena određenih proizvoda. Da li je to 1 ili 2 odsto to se opet negativno odražava na kućni budžet”, kaže Božana Radošević iz Saveza sindikata Republike Srpske.

U prosjeku, sedmična kupovina je, u odnosu na lani, skuplja za pet, a mjesečna za nekih 20 KM. U Udruženjima za zaštitu potrošača kažu da to nije malo,  posebno kada se uzmu u obzir niske plate za koje radi većina zaposlenih u Republici Srpskoj.

Procjene kažu da je pred nama jedna od najtežih jeseni. S jedne strane troškovi sve veći, s druge  otkazi i upitna isplata plata. Zato ne treba da čudi što se  mnogi građani zadužuju kako bi obezbjedili najosnovnije stvari. 

RTVBN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.