Završen mozaik u Hramu Svetog Save na čak 15.000 kvadrata

Mozaik, koji je ekipa Tanjuga danas ekskluzivno snimila u jednom od najvećih pravoslavnih hramova, rađen je u tehnici koja se primjenjuje u Rusiji poslednjih 15 godina, a kako je ispričao vladika Stefan, smatra se da je ta tehnika bolja od načina izrade najpoznatijeg venecijanskog mozaika.

I po tehnici u kojoj se radi, mozaik je jedinstven, a ono što je za potpuni doživljaj veličanstvenosti mozaika potrebno, jeste adekvatna rasvjeta.

Leutar.net Završen mozaik u Hramu Svetog Save na čak 15.000 kvadrata

„Mozaik je i sada lijep, ali njegovu ljepotu u potpunosti ćemo moći da sagledamo tek kada rasvjeta, koja se trenutno ugrađuje, bude gotova“, ispričao je vladika Stefan.

U završnoj fazi radova su i tri ikonostasa, oltar u kojem se trenutno radi pod, a u kojem je ikona Isusa Hrista sa rasponom ruku većim od 17 metara, što takođe Hram čini posebnim.

U Hramu ima tri oltara, od kojih je glavni posvećen Svetom Savi, a desno od ulaza nalazi se oltar posvećen Ermilu i Stratoniku, prvim hrišćanskim mučenicima na teritoriji Beograda, dok je treći oltar posvećen despotu Stefanu Lazareviću, koji je Beograd učinio prestonicom.

Leutar.net Završen mozaik u Hramu Svetog Save na čak 15.000 kvadrata

Radove su sinoć zajedno sa sveštenstvom Hrama obišli patrijarh Irinej, članovi Sinoda SPC i predstavnici države zaduženi za građevinski dio, a kako je naveo vladika Stefan, svi su zajedno saglasni da će do kraja oktobra unutrašnjost Hrama biti u potpunosti završena.

Izvor: Agencije

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.